Jučer je u poslijepodnevnim satima Policijskoj stanici u Srebrenici prijavljen slučaj verbalnog napada na učenicu bošnjačke nacionalnosti koja pohađa nastavu u “Prvoj osnovnoj školi” Srebrenica. Majka je incident prijavila i Centru za socijalni rad, kao i direktoru škole.

Nekoliko sedmica nakon incidenta koji je izazvan objavljivanjem fotografije nastale u prostorijama osnovne škole, u Srebrenici novi incident među učenicima školskog uzrasta.

LEJLA SULJIĆ, majka napadnute djevojčice

„Moju djevojčicu su oko dva sata i nešto, dok je bila na turniru, njih petnaest provocirali, prvo u sali u školi, cijelo vrijeme su prozivali njeno ime i njen hidžab vrijeđali. Ona nije to slušala, nakon nastave je krenula kući, oni su je sustigli, njih 10-15 dječaka, 8. i 9. razreda. Išli su ispred nje i urlali na nju i derali se i opet spominjali njenu maramu.“

Majka učenice najavljuje da će se, ako se ovaj slučaj hitno ne razriješi, obratiti Tužilaštvu BiH.


Direktor “Prve osnovne škole”, Dragi Jovanović, demantovao je da se incident dogodio u prostorijama škole, te rekao da u ovom trenutku ne želi dati izjavu. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je detaljnu informaciju od “Prve osnovne škole”. Zbog posljednjih dešavanja u ovom gradu, u utorak će u Banjaluci biti razgovarano s predstavnicima škole i lokalne zajednice.

NATALIJA TRIVIĆ, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS

“Ono što je važno jeste da ne podržavamo nikakav vid rasne, nacionalne, vjerske diskriminacije, po bilo kom osnovu jer su djeca u pitanju, a djeca su naše najveće blago i to zaista ne možemo dopustiti.”


Slučaj je prijavljen policijskoj stanici Srebrenica u četvrtak, a o svemu je obaviješteno i Javno tužilaštvo u Bijeljini.

MILJAN BOBAR, portparol Policijske stanice Zvornik

“Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem svih mjera i radnji u svojoj nadležnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i provjere svih navoda prijave, a sve aktivnosti se sprovode pod nadzorom postupajućeg tužioca.“

Ministarstvo prosvjete i kulture apeluje da se u svim školama mora poštovati Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kojim je propisano da svako dijete ima jednake mogućnosti u osnovnom vaspitanju i obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.