Hrvatski narodni sabor traži da SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, te podrži izmjene Izbornog zakona BiH.

Također, HNS u saopćenju za javnost naglašava kako se moraju naći rješenja, koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda.

Ukazala se historijska prilika za SDA, da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani historije i podrži izmjene Izbornog zakona BiH.

HNS traži da SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, te podrži izmjene Izbornog zakona BiH što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama.

Politički predstavnici Bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH sa političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali privredu i svima u BiH osigurali bolje uslove za život.

Kroz buduće demokratsko sazrijevanje politika i društva i dugoročne vizije međusobnog uvažavanja i razvoja, koju moraju skupa usaglasiti sva tri konstutivna naroda u Bosni i Hercegovni, Hrvatski narodni sabor poziva na smirivanje napetosti i sprječavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine.