Izložbom slika obilježno je sedamdeset godina od početka plivačkih sportova u Trebinju. Vaterpolo klub je bio devet puta prvak SR BiH, dok su juniori godinu dana nakon osnicanja kluba postali prvaci BiH i još uvijek su, pošto nikada više nije održano prvenstvojuniorau vaterpolu.

Izložba fotografija nekadašnjih plivačkih sportova probudila je kod mnogih emociju i sjećanje na dane, kada su Trebinjci provodila vrijeme na Trebišnjici. Sve se odvijalo ispod nekadašnjeg drvenog mosta preko te rijeke gdje su stasavali kvalitetni sportisti.

Nismo imali ni da jedemo tad, a poslije treninga treabate da se najedete, hranio nas je pokojni Blažo Kovačević koji je imao prodavnicu on bi nam donio sendviče i to bi nama bilo divno, eto tako, gdje god smo došli svi su nam se divli, svi smo bili razvijeni divni, kaže Rajka Kebeljić, nekadašnja plivačica.

Mnogi od tadašnje omladine su bili plivači i vaterpolisti. Jedan od njih je i Milenko Milenković koji kaže da je rijeka Trebišnjica bila žila kucavica života u ondašnjem Trebinju. Upravo je ona bila razlog da se formira plivački i vaterpolo klub kao i skokovi u vodu.

“Ja sam svoju prvu titulo osvojio 1958.,i to je bio rekord na 1500 metara, tako da sma ja bio i p,ivač i poslije vaterpolista, među ovih devet osvojenih ja sam bio u ekipi koja je osvojila pet prvenstava, Milenko Milenković, nekadašnji plivač i vaterpolista

Ljubiša Anđelić je nedašanji plivač, ali je ujendo novinar u penziji i hroničar Trebinja. Napisoa je knjigu o vaterpolo sportu u Trebijnu, a sječanja mu sežu i u 1951. godinu.

“51. godine održano je juniorsko prvenstvo BiH mi smo pobjedili Mladost iz Sarajeva i osvojili prvo mjesto i do dan danas se nije organizovalo junioprsko, zanči i danas smo prvaci ove BiH, kaže Ljubiša Anđelić, novinar u penziji i hroničar Trebinja.

50. godine je osnovan Plivački klub, a već 51 i 52 bili su apsolutni prvaci BiH i u plivačkim disciplinama i u vaterpolu i taj period od 50 do 60 je voma značajan i postignuti su veoma značajni rezultati, kaže Mihajlo Tešanović predsjedik Društva prijatelja Trebinja

Od samog formiranja klub je nosio ime Jedinstvo, da bi u kratkom periodu promjenio ime u Leotar. Te dobre osnove plivačkog sporta sa početka pedesetih godina prošlog vijeka dale su i jedinu olmpijku iz Trebinja, plivačicu Ivanu Ninković.