Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump sletio je danas u zapadni indijski grad Ahmedabad, što je početak njegove posjete Indiji tokom koje će dvije države pokušati riješiti narušene odnose zbog uvođenja novih trgovinskih tarifa.

Indija i Sjedinjene Američke Države izgradile su bliske političke i sigurnosne veze, a Trumpovo dvodnevno putovanje organizovano je kao znak zbližavajućih interesa, ističu zvaničnici. Ti interesi se, između ostaloga, tiču i suprotstavljanju uspona Kine kao supersile.

Premijer Indije Narendra Modi dočekao je Trumpa i njegovu suprugu Melaniju na aerodromu, a za goste je priređen i prigodan doček koji uključuje i prijem na stadionu za kriket sa 110.000 mjesta.

Veliki broj ljudi okupio se na stadionu za koji se tvrdi da je najveći kriket stadion na svijetu. Okupljeni su nosili bijele kape na kojima je ispisano “Namaste Trump” kojim pozdravljaju posjetu Trumpa, a podijeljene su na hiljade maski sa likom američkog predsjednika, javlja danas Reuters.

“Spremni smo doći u Indiju. Na putu smo. Sastaćemo se sa svima za nekoliko sati”, napisao je na svom Twitter nalogu Trump na hindu jeziku prije nego što je sletio.

Trump će se iz Ahmedabada uputiti ka kultnom mauzoleju Taj Mahal, prije nego što krene u New Delhi na samit s indijskim dužnosnicima i poslovnom zajednicom.

No, izgledi da se riješe pitanje oko trgovine koja je dovela do toga da obje zemlje uvedu tarife ostaju neizvjesni. Indijski i američki dužnosnici najavili su da bi napredak u tom smislu mogao biti postignut tek nakon izbora u SAD-u.