Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) na lokalnim izborima 4. oktobra imaće zajedničke kandidate za načelnike opština i gradonačelnike u svim lokalnim zajednicama gdje to bude moguće, dogovoreno je na sastanku predstavnika ovih stranaka u Banjaluci.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je potpisivanje koalicinog sporazuma između ove dvije stranke.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izjavio je da će sve učiniti, iako imaju loša iskustva sa izbornim pravilima i procedurama, da osvoje najveći dio lokalnih sredina. Kako je rekao, u narednih mjesec dana dogovoriće ključne pravce djelovanja i strategiju za svaku lokalnu zajednicu.

Šarović je rekao da bi za SDS bilo korisno kada bi Milan Radović, koji je napustio DNS, prešao u SDS.

Na pitanje novinara da li će SDS u Banjaluci podržati Draška Stanivukovića, kandidata PDP-a za gradonačelnika, Šarović je odgovorio da će podržati jednog kandidata koji bude imao najveći rejting za pobjedu u tom gradu. Kada je u pitanju Bijeljina, Šarović je rekao da SDS u tom gradu mora da ima svog kandidata, koji će, kako je naveo, biti iz te stranke i ne može biti i nečiji drugi.

Šarović je ocijenio kao veliku grešku zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se poslanici u Narodnoj skupštini RS izjasne o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta, bez konsenzusa usvojenog na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 19. februara, veoma štetnom po vitalne interese RS.

“Mislim da ćemo diplomatski mnogo izgubiti, naročito RS. Onaj ko ne želi da bude sa Đukanovićem, ne mora da bude na tom sastanku. Ima mnogo načina da se iskaže protest zbog ono što se dešava u Crnoj Gori. Ovo je najgori način i jedna velika greška”, ocijenio je Šarović.

Borenović je rekao da će biti u Narodnoj skuštini RS svaki put po pitanju bilo koje teme, ali da ima osjećaj da se ovo “vrlo važno pravo koristi možda i tamo gdje nema potrebe”.