Elektroprivreda Republike Srpske organizovaće 5. i 6. marta Samit energetike pod nazivom “Energetska budućnost Balkana”. Na Samitu učestvuju sve zemlje iz regije, a biće riječi o energetskoj tranziciji, novim investicijama i umrežavanju u regionu.

O berzi električne energije, energetskoj efikasnosti i potencijalima za izgradnju novih energetskih objekata razgovaraće se na prvom Samitu energetike u Trebinju, na kojem će učestvovati profesori iz oblasti energetike, kao i predstavnici institucija.

“Glavna tema su obnovljivi izvori energije, potencijali, iskorištenost, neiskorištenost i, naravno, šta nam to slijedi u narednim godinama, shodno planovima koje smo usvojili. Mišljenja smo da ovakav jedan samit treba da pošalje snažnu poruku da potencijali koji su već izgrađeni na ovim prostorima, ne samo u Republici Srpskoj nego u regionu, treba da budu dodatno zajednički iskorišteni za dobrobit i građana i elektroprivreda i da ostvaruju dodatne profite, što to sada nije slučaj”, rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Energetika može biti zamajac razvoja i drugih privrednih grana, zbog čega je i potebno ulagati u ovaj sektor.

“Upravo Bosna i Hercegovina, a u ovom slučaju Republika Srpska i Trebinje postaju regionalni centar gdje će se razvijati diskusija, kako bi se razvijao energetski potencijal zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Staša košaraca, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ovaj samit je značajan i za Grad Trebinje.

“Ovo je idealna prilika da se prezentuju i potencijali Trebinja, osim energetike. Ovo je prilika da na jednom mjestu politika, ekonomija i nauka, uopšte potencijali, prezentuju šta je neophodno da uradimo u narednom periodu da bi to bilo više iskorišteno. Ono što je takođe značajno za Trebinje je i kongresni turizam”, rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Organizator Samita su Elektroprivreda Republike Srpske i Grad Trebinje, dok su pokrovitelji Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.