Na svjetski Dan nevladinih organizacija, koji se obilježava 27. februara, Evropska unija pozdravlja temeljni doprinos organizacija civilnog društva u promociji ljudskih prava, dobrog upravljanja, demokratije i vladavine prava. Kao takve, one su ključni partneri za uspješnu provedbu Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

U izjavi visokog predstavnika/potpredsjednika Europske unije Josepa Borrella navodi se kako smo svjedoci nezapamćenih napada na civilno društvo u mnogim zemljama, bilo kroz restriktivno zakonodavstvo o finansiranju izvana, ograničenja kod registracije ili udruživanja organizacija civilnog društva ili kroz zakone o zabrani okupljanja, zakone o zabrani izražavanja, zakone koji kriminaliziraju neslaganje i izražavanje na internetu, blokiranje pristupa web stranicama i društvenim mrežama, a u nekim slučajevima i nasilne napade i uznemiravanja.

“Taj trend treba zaustaviti.Evropska unija je posvećena zaštiti i osnaživanju građanskih aktera, uključujući aktiviste za ljudska prava te promociji prostora za civilno društvo. Nastavit ćemo se susretati s aktivistima za ljudskih prava, pratiti suđenja koja se vode protiv njih, posjećivati ​​ih u pritvoru i raditi na njihovim slučajevima s vladama. Evropska unija također podržava ključne međunarodne aktere, poput specijalnih izvjestilaca UN-a o aktivistima za ljudska prava, slobodu udruživanja i slobodu izražavanja, navodi Borell.

Evropska unija je najveći donator civilnom društvu u svijetu. Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) je jedan od najvećih instrumenata EU-a namijenjen podršci civilnom društvu. U potvrdu njegove važnosti, Evropska komisija je predložila da se zadrži iznos finansiranja u narednom finansijskom okviru na istom visokom nivou, sa 1,5 milijardi eura za 2021-2027. godinu. Ovaj instrument olakšava direktnu saradnju s izoliranim ili marginaliziranim akterima civilnog društva, uključujući dodjelu direktnih grantova onima koji djeluju u posebno teškim uslovima ljudskih prava i demokratije. Od 2005. godine, Evropska unija je podržala više od 30.000 aktivista u oblasti ljudskih prava.

Evropska unija se danas i svaki dan zalaže za snažno i pluralističko civilno društvo. Nastavit ćemo promovirati sigurno i pozitivno okruženje u kojem civilno društvo može djelovati bezbjedno i nesmetano, navodi se u izjavi Josepa Borella.