Iako je zakon o koncesijama u Zeničko-dobojskom kantonu donesen još prije 18 godina, tek sada će početi njegova primjena u rudnicima na ovom području.

Budžeti Kaknja, Zenice i Breze na osnovu toga trebali bi biti uvećani za pola miliona maraka. No, lokalne zajednici morat će postići dogovor sa rudnicima o ranijim dugovanjima.

Bezuslovna saglasnost lokalnih zajednica jedini je uslov da rudnici u Zeničko-dobojskom kantonu dobiju koncesiona prava za eksploataciju uglja. Na tome insistira Kantonalna Vlada, koja je na početak primjene zakona o koncesijama u rudnicima čekala 18 godina.

ZLATKO JELIĆ, ministar privrede ZDK

Moram da napomenem da jednostavno da rudnici koriste prirodno bogatstvo lokalnih zajednica, a stalno spominjemo da su to sredstva 70:30 se dijele tako da opet lokalna zajednica će imati koristi.

Općina Kakanj morala je odustati od potraživanja od rudnika koja se procjenjuju na 50 miliona maraka, kako bi se postigao dogovor. Koncesione obaveze rudnika s druge strane u narednom periodu bit će redovno servisirane.

ALDIN ŠLjIVO, načelnik Općine Kakanj

Uspjeli smo da kažem da ono što je naša obaveza bila Općine, a to je da odustanemo od svih tužbi i revizija koje smo imali u proteklih sedam, osam godina…

SEAD IMAMOVIĆ, direktor ZD RMU Kakanj

Rudnik Kakanj proizvodi oko milion tona godišnje, milion i preko milion to znači 80 feninga po svakoj toni i oko 25.000 jednokratno mjesečno u narednih 48 mjeseci. Znači da će rudnik po ovom osnovu u narednom periodu izdvojiti gotovo milion maraka narednih pet godina, a poslije toga po proizvedenoj toni…

Tužbeni spor Općine Breza i tamošnjeg rudnika, o kojem odlučuje Vrhovni sud Federacije, iznosi 27 miliona maraka. Ishod tog procesa zapravo će biti ključan za konačnu saglasnost općinske administracije o dodjeli koncesije rudniku Breza, u kojem opet smatraju da će provedba zakona biti pritisak na poslovanje.

MUNIB ZAIMOVIĆ, načelnik Općine Breza

Mi smo i donijeli odluku o prethodnoj saglasnosti, ali čekamo obzirom na činjenicu da može doći u pitanje neke špekulacije ko ima pravo i ko nema pravo da se odrekne.

AMIR KULAGIĆ, Uprava ZD RMU Breza

U ovom trenutnom odnosu cijena proizvodnje to bi bio žestok udar, udar dodatni namet rudnicima na poslovanje…

U Zenici će ovaj postupak, kako se očekuje, ići mnogo brže, jer gradska uprava nije u sudskom sporu sa rudnikom. Rudnici se nadaju da bi im nova, veća cijena uglja koji se isporučuje termoelektrani svakako pomogla da osiguraju sredstva za koncesije. U tom smislu traže podršku vladajućeg društva u elektro-energetskom koncernu Federacije, Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.