Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini i dijaspori povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

„Prije dvadeset osam godina većina građana i naroda se izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Uvijek ćemo se zalagati za Bosnu i Hercegovinu koja će biti država jednakopravnih građana i naroda, za državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve. Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Komšića.

Čestitku povodom Dana nezavisnosti uputio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

“Na današnji dan 1992. godine građanke i građani Bosne i Hercegovine dali su svoj glas za suverenu, cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. To je bio glas za slobodu i samostalnost, a protiv tiranije i prijetnji nestankom BiH. Generacija koja je izvela našu domovinu na put samostalnosti učinila je epohalnu stvar koja će biti vječno zapamćena u bosanskohercegovačkoj povijesti”, ističe se u čestitki.

Takođe se navodi da je referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine proveden uz strogo poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu zemlju.

“I danas, 28 godina poslije, vrijednosti koje simbolizira 1. ožujak – vladavina prava, demokracija i ideja o ravnopravnosti svih građana, ostaju temeljna ideja vodilja ka konačnom cilju, a to jeste sigurna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, članica Europske unije i NATO saveza. Svim građankama i građanima u domovini i dijaspori čestitam 1. ožujak, Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u čestitki.