Nakon što je aktuelna afera “Asim” stvorila turbulencije, posebno u Stranci demokratske akcije, o narednim potezima iz ove stranke danas niko nije želio govoriti. Dok se ishod afere nagađa, SDA će svoje odluke donijeti sutra. U međuvremenu, iskaz zastupnika SDA Aljoše Čampare doveo je u pitanje sutrašnje potvrđivanje nove Vlade Kantona Sarajevo.

Da li je potvrđivanje nove Vlade Kantona Sarajevo izvjesno – pitanje je koje je uslijedilo nakon što je zastupnik SDA Aljoša Čampara javno poručio na svom fb profilu da neće podržati imenovanje dvojice ministara SDA koji se spominju na snimku u kontekstu nezakonitih zapošljavanja, kandidata za ministra kulture Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića, kojeg je SDA predložila za ministra boračke populacije.

Dok nam niko iz Stranke demokratske akcije nije mogao reći kakav se scenario može očekivati, opozicija tvrdi je moguće otkazivanje sjednice Skupštine. Time bi usvajanje budžeta, ponovo bilo upitno. Ukoliko do toga dođe, opozicija se nada da će u novonastaloj situaciji imati dovoljan broj
ruku da zakaže novu hitnu sjednicu.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, zastupnik u Skupštini KS

Stvari stoje, procesi stoje sutra smo trebali vidjeti nove ljude, postaviti nova pitanja, a kako meni danas izgleda to se suztra neće desiti a koliko brzo hoće ne znam. Bez obzira na tu situaciju moramo biti svjesni težine ne donošenja budžeta u adekvatnim rokovima. Još dvadesetak dana imamo za njega.

IGOR STOJANOVIĆ, zastupnik u Skupštini KS (SDP)

Skupština još nema nikakvu najavu da bi se mogla odgoditi. Međutim nakon istupa gospodina Čampare nije za očekivati da će Vlada dobiti podršku. A ako ne ubijede Čamparu ja očekujem da se nova većina ne pojavi na sjednici.

VILDANA BEŠLIJA, zastupnica u Skupštini Грапхицс теxт KS (Naša stranka)

Vjerovatno će se dovesti u pitanje ta osamnaesta ruka to je već jasno i rečeno mislim da tu ne bi trebalo biti neke novine. A što se tiče Etičkog vijeća znači prvenstveno trebaju doći prijave. Ja se nadam i priželjkujem da tih prijava bude što više jer je to zasluženo i treba pričati o tome slučaju.

Moral i etika odavno ne postoje u političkim strankama, smatra bivši član CIK-a Vehid Šehić. Ovakav pad maski, kako tvrdi, pokazuje da su stranke postale svojevrsni zavodi za zapošljavanje.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član CIK-a

Mislim da je ovo a vidimo da jeste neke članove i osvijestilo unutar SDA koji traže neke čiste račune , čistu situaciju oko političkjih stranaka jer ako ostane status qvo onda će to biti poraz u prvom redu za tu političku stranku

A medijske navode, u vezi s objavljenim snimkom, provjerava Tužilaštvo KS. Iako se polemisalo da se akterima razgovora pripisuje trgovina utjecajem, advokat Adamović tvrdi, da takve tvrdnje nisu tačne.

VLADO ADAMOVIĆ,advokat

Nedostaje bitan elemenat djela utjecaja na službeno odgovornu osobu.Ovdje se utjecalao na određenog čovjeka pa bi onda to bilo povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina. Jedna osoba je učestvovala u izborima za koje je očekivala da će biti fer i pravični ali se to nije desilo jer je bilo stanovitih utjecaja.

Nakon sutrašnjeg hitnog sastanka u SDA i zvaničnog stava o aferi “Asim”, situacija će i na sjednici kantonalne Vlade biti mnogo jasnija.