Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) primio je k znanju danas na sjednici neopozivu ostavku Asima Sarajlića na pozicije potpredsjednika Stranke i predsjednika Kadrovske komisije.

To je jedan od zaključaka sa sjednice, a najavljeno je da će stranačko Predsjedništvo bez odgađanja pokrenuti proceduru političke odgovornosti svih aktera slučaja, objavljivanja audio snimka u vezi sa Izbornom skupštinom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.  

Zaključke je pročitao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a  najavio je i da će Predsjedništvo SDA zadužiti Etički odbor stranke, koji će u ovom slučaju postupati kao komisija, da predloži mjere odgovornosti.

Tokom pauze novinarima se obratio Asim Sarajlić koji je ponovio da je njegova ostavka konačna. On je najavio mogućnost da se povuče i sa pozicije delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

“Moja ostavka je konačna i ja sam je poslao predsjedniku u nedjelju, 1. marta. Čestitam novoizabranom rukovodstvu Kantona i nadam se da će na čelu sa generalom Prevljakom imati snage i dovoljno iskustva da se iznesu sa svim problemima. Svima onima koje sam na neki način, činjenjem ili ne činjenjem, ugrozio – izvinjavam se i da mi oproste, a život ide dalje”, kazao je Sarajlić.

Sarajlić je juče podnio ostavku na obje funkcije, nakon što je načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić objavio snimak na kojem je jedan od aktera Sarajlić, u vezi sa kupovinom glasova.