Novoimenovani premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić izjavio je večeras u svom prvom obraćanju javnosti da će se Vlada KS u narednom periodu koncentrirati na detaljan pregled budžeta kako bi bio usvojen taj najvažniji finansijski dokument.

Bivši saziv predložio je budžet u iznosu 971.375.034 KM, ali Nenadić najavljuje da će on biti vraćen Vladi na doradu kako bi se znalo sa kojim se tačno resursima raspolaže i po kojim resorima.

Kanton Sarajevo se trenutno finansira na osnovu Odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju koja ističe 31. marta. Premijer Nenadić smatra da za pregled budžeta neće biti potrebno više od sedam dana, zbog čega i očekuje da će Vlada KS do 12. marta predložiti budžet na usvajanje.

Kako je rekao, prioritetno će se djelovati na završetku započetih kvalitetnih projekata, a radit će se i na pripremi sistemskih rješenja. Najveći prioriteti će biti borba za bolje uvjete života mladih, borba protiv korupcije, donijet će se nova rješenja za u oblasti zdravstva te školstva, socijalne i boračke zaštite.

Budući da je novi saziv Vlade potvrđen tijesnom većinom 18 glasova ZA, što je minimalan broj koji je potreban da bi se usvojila bilo koja odluka, Nenadić kaže da je njemu upravo to izazov.

“Trebamo raditi na vraćanju povjerenja u vlast u Kantonu Sarajevo, generalno”, rekao je Nenadić.

Novi saziv Vlade KS čini sedam ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA), troje ministara je iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a dva ministra su kadrovi Demokratske fronte (DF).