Bosanskohercegovački umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić, povodom 70. rođendana ove će godine organizirati niz samostalnih izložbi pod zajedničkim nazivom “Apokalipsa”, a jedna od njih bit će otvorena danas u Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Publika će imati priliku da vidi tri grandiozna triptiha, od kojih su dva – “Apokalipsa I” i “Apokalipsa II” proteklih godina bila prezentovana javnosti, prvi u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine 2016. godine, a drugi u Vijećnici 2017.

Triptih “Apokalipsa III”, kao i niz radova manjeg, galerijskog formata, među kojima i interesantne i intrigantne popratne skice i studije za ciklus “Apokalipsa”, po prvi put će biti predstavljeni javnosti.

“Na izložbi su tri triptiha koji čine jednu triologiju. Jednu priču. Prvi je o stradanju jednog naroda, jedne države. To je inspirisano ratom u Bosni. Drugi je stradanje, odnosno apokalipsa, planetarno i treći je totalni haos u vasioni”, rekao je Hodžić.

On svojim djelima, naveo je, opominje da zlo čini čovjek čovjeku.

Nakon izložbe koja se realizuje u okviru Festivala “Sarajevska zima”, veliki ciklus radova umjetnik će predstaviti u maju u Podgorici te u oktobru i novembru u Tuzli i Bihaću.

Kustosica Galerije Collegium artisticum Sanela Nuhanović ističe da je Hodžić autor iza kojeg je mnogo truda i rada. Njegovom likovnom djelu, kako je rekla, prethodi mnogo rada i skica, iščitavanja literature i slušanja muzike.

“Apokalipsa se nekako uklapa i u prostor Galerije Collegium artisticum jer smo, prilično, u nekom apokaliptičnom stanju. Tako da mislim da će publika biti zadovoljna”, rekla je Nuhanović.

Podsjetila je da Galerija i zaposlenici, i pored nesređenog statusa, čine sve kako bi uspješno realizovali izložbe.