Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, peti put imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz Čelendž fonda vrijednog osam miliona KM.

Kroz četiri javna poziva Razvojne agencije Republike Srpske i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju do sada je realizovano 110 inovativnih poslovnih ideja. Do 24. Marta poslovni subjekti mogu se prijaviti na peti i ujedno i posljednji javni poziv u okviru ovog programa.

Prema riječima Marka Kakuće iz Razvojne agencije Republike Srpske, u prethodna četiri poziva na području regije Bijeljina, šire regije Semberija, podržano je pet projekata sa ukupom relokacijom od 117.000 evra, gdje je ukupna vrijednost implementiranih projekata oko 350.000 evra.

Svoju šansu u ovom projektu vidjela je i porodica Popović, koja se bavi izradom unikatnih predmeta od drveta.

“Ovo je idealna šansa da se pokrene neki posao, da se nešto pokuša, pa smo htjeli da se prijavimo ovdje da vidimo da li može nešto da se promijeni, da li može naša ideja da zaživi i da ovom aplikacijom postignemo nešto. Da naša ideja prođe i da investicija završi u našim rukama”, kaže Srđan Popović.

Maksimalan iznos grant sredstava dostupan za start-up iznosi 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih 30.000 evra, s tim da moraju obezbijediti i vlastito učešće u iznosu od minimalno 50 odsto.

Preduzetništvo i samozapošljavanje u Bijeljini su sve zastupljeniji, a na ovaj način se pojedinci dodatno motivišu, kažu u gradskoj upravi Bijeljina.

Grant sredstva obezbijeđena su kroz “Challenge to Change”- C2C program koji provode Razvojna agencija RS i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA/Ambasada Švedske u BiH.