Pojava prvih oboljelih od korona virusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banjoj Luci, podigao je nivo pripravnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji s dodatnom pažnjom prati dalji razvoj situacije.

Još jednom se podcrtavaju i naglašavaju uputstva i preporuke stanovništvu kako u dijelu preventive tako i u slučajevima sumnje na pojavu bolesti.

Kako se naglašava i s entiteskih nivoa, nema mjesta panici te se upućuje poziv svima da se ovim situacijama postupa odgovorno i profesionalno.

Ponašanje stanovništva ima veliku ulogu u zajedničkim naporima protiv pojave i širenja virusa.

”Još jednom naglašavamo da osobe koje imaju respiratorne zdravstvene probleme te sumnjaju na potencijalnu zarazu, ‘ne trebaju’ dolaziti u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice. Takve osobe moraju se javiti na dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo KS koji su objavljeni u medijima, službenim web stranicama zdravstvenih ustanova i na službenoj stranici Vlade KS“, navodi se u saopćenju KS-a.

Još jednom su uputili osobe koje imaju sumnju na bolest da se zbog preporuka o daljem postupanju jave na telefone:

+387 62 086 282

+387 62 030 778

+387 62 030 796

+387 62 030 728.

Na snazi su i dalje mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Takođe, ostaju i preporuke Kirznog štaba KS da najmlađi, djeca i uposleni u slučajevima sezonskih respiratornih simptoma ne dolaze u vrtiće i škole te obustava posjeta osobama u staračkim domovima.

Za sutra ujutro, u petak je zakazan sastanak Kriznog štaba KS s kojeg će javnost biti upućene i preporuke daljeg ponašanja djelovanja u trenutnim okolnostima.