Pojava koronavirusa u BiH zabrinula je građane i u ostatku naše zemlje. Gost Regionalnog dnevnika BHT1 govorit će o temi koronavirusa.

Epidemiolog i načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini dr. Zoran Dakić govorio je o tomu kakve su mjere opreza te ima li mjesta panici i kako možemo utvrditi simptome koronavirusa.

“Nakon potvrde o pojavi koronavirusa u Republici Srpskoj, Institut za javno zdravstvo RS je uputio nekoliko uputa domovima zdravlja koje se odnose na sumnju u koronuvirus. Riječ je o osobama koje imaju otežano disanje ili kašalj, a u prethodnih dana su bili u zemljama u kojima je to pristuno”, kazao je doktor Dakić.

On kaže da je bijeljinski dom zdravlja u proteklom periodu imao pet osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Govoreći o preporukama, on kaže da treba zaobilaziti masovne skupove, provjetravati prostorije, voditi računa o ishrani… Ako postoje respiratorne tegobe ili povišena temperatura koja se u roku 72 sata ne može riješiti, poželjno je javiti se obiteljskom doktoru.

Maske bi, kaže doktor, trebali koristiti oni koji imaju respiratornih problema. Navodi i da treba koristiti jednokratne maramice te iste valjano odložiti, a kako navodi, treba prati ruke što češće.

Dodaje i da se osoba koja ima simptome koronavirusa telefonski treba javiti u dom zdravlja kako ne bi potencijalno zarazila druge ako se pojavi u samom krugu lječničkog objekta.