Srbija mora da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u predmetu “Zorica Jovanović protiv Srbije”, u vezi s navodima o bebama nestalim iz porodilišta i da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine dostavi sveobuhvatne informacije o tome, odlučio je Komitet ministara Savjeta Evrope.

Ranije je objavljeno da je Zorica Jovanović majka kojoj su doktori u ćuprijskoj bolnici 1983. saopštili da je njen sin umro, a nisu joj dali da ga vidi, za uzrok smrti su naveli da je nepoznat, a smrt njenog sina nije zavedena u matičnoj knjizi umrlih, niti je tijelo bebe predato porodici.

U odluci danas dostavljenoj agenciji Beta, Komitet ministara konstatuje da je na zasjedanju 3-5. marta najprije podsjetio da se taj slučaj odnosi na to da tužena država Srbija “i dalje ne uspijeva da pruži vjerodostojne informacije o pitanju sudbine beba prijavljenih kao nestalih iz porodilišta uglavnom u periodu od 1970-ih do 1990-ih godina”.

Komitet je pozdravio dolazak državnog sekretara ministarstva pravde koji je iznio novosti u tom slučaju i “izrazio veliko zadovoljstvo što je 29. februara parlament Srbije usvojio zakon kojim se uspostavlja mehanizam nezavisne istrage za utvrđivanje sudbine nestalih beba”.

Uz to je Komitet pozdravio i “nedavne napore svih nadležnih organa Srbije da intenzivno sarađuju s raznim organizacijama roditelja da bi se našli načini i sredstva za rješavanje njihovih problema, uključujući konsultacije s roditeljima koje je organizovala premijerka Ana Brnabić 28. februara kako bi se u potpunosti uzela u obzir njihova zabrinutost”.

Komitet je “sa interesovanjem konstatovao da su te konsultacije rezultirale dodatnim izmjenama prijedloga zakona, posebno formiranjem komisije, koja i roditeljima i osobama koje sumnjaju da one mogu biti nestale bebe, kao i ombudsmanu, omogućavaju da pokrenu istražni postupak”.

To tijelo Savjeta Evrope je “pozdravilo i činjenicu da su vlasti tokom procesa usvajanja zakona održavale blisku saradnju sa Sekretarijatom Savjeta Evrope da bi se obezbijedilo rješenje koje je u skladu s Konvencijom Savjeta Evrope” i “pozvalo ih da nastave saradnju da bi osigurali potpuno i efikasno sprovođenje presude”.

Komitet je “vlasti Srbije pozvao da brzo preduzmu neophodne praktične mjere kako bi osigurale efikasnu primjenu novog mehanizma za utvrđivanje činjenica, posebno uspostavljanje DNK-baze podataka radi olakšavanja procesa utvrđivanja istine i obuke istražnih sudija i policije za postupanje u slučajevima nestalih beba”, uz korištenje stručnosti u okviru Savjeta Evrope i njegovih država članica.

Komitet ministara Savjeta Evrope je uz to “pozvao vlasti Srbije da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine pruže sveobuhvatne informacije o sprovođenju i funkcionisanju mehanizma istrage” i “odlučio da nastavi svoj nadzor nad ovim slučajem po standardnoj proceduri”, piše na kraju teksta.