U Mostaru se automobili parkiraju po svim gradskim površinama. Neodgovorni pojedinci koriste i parking zone za stanovništvo kako bi na njima držali automobile koje prodaju. Rade to bez skrivanja i sa javno prikazanim brojevima telefona. Sankcije za takva djela trenutačno ne postoje.

Prva adresa kojoj smo se obratili je Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ. Ukratko su nam objasnili kako njihovi službenici izlaze na teren ukoliko neko prijavi bilo kakvo nelegalno parkiranje. Građani očito ne prijavljuju, budući da su u prošloj godini izdali manje od 10 000 kazni. Druga adresa je mostarsko parking poduzece koje, iako je osnovano prije 10 godina, nikada nije zaživjelo.

DARKO KNEZOVIĆ, v. d. direktora Moparking

“Neodgovorni vlasnici ostavljaju i zauzimaju parking prostore na duži period i parking prostori im služe kao prodajni placevi za automobile. Inspekcija gradska nije nadlezna za ta vozila, nego samo za ona koja su neregistrirana i oštećena”, rekao je Knezović.

Na potezu od zgrade Mostarka do vrha avenije zatekli smo dvadesetak takvih vozila. Neka su registrirana u BiH, neka imaju strane registarske tablice, a neka ih nemaju nikako. Stanari okolnih naselja neprestano se žale na ovaj problem.

Novinar BHRT nazvao je i nekoliko prodavača da čujemo i njihovu stranu priče. Reakcije na koje je naišao uglavnom nisu primjerene za objavljivanje na javnom emiteru.

Divlja prodaja automobila nije vezana samo za prostor avenije, automobili na prodaju sa javno prikazanim kontakt brojevima mogu se vidjeti i na Bijelom Brijegu, Balinovcu i Bišće Polju.