Registrovan je peti slučaj zaraze virusom korona u Bosni i Hercegovini, a prvi u Federaciji BiH, potvrdio je za BHRT ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić. Riječ je o pacijentici iz Zenice, koja je doputovala iz italijanske regije Lombardija, gdje je boravila prethodnih dana.

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je prvi slučaj infekcije Corona virusom u Federaciji BiH. Osoba je od povratka u Zenicu u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Imala je blaže simptome bolesti i epidemiološke indikacije, što je bio razlog da se uzmu brisevi za laboratorijsko testiranje, saopšteno je iz Kriznog štaba za praćenje novog korona virusa ZDK.

Pacijentica će tokom noći biti prebačena u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica.

“Urađeno je testiranje. Žena je stigla iz Italije, iz Lombardije i trenutno je pod zdravstvenim nadzorom. U pitanju je blaža simpomatologija, pozitivan nalaz. Sve je urađeno po protokolu, čak je kod kuće testirana, kako je i predviđeno. Pacijentica će biti smještena na infektivnoj klinici, odnosno izolatorijumu koji trenutno pripremamo”, kazao je Jupić za BHRT.

Krizni štab za praćenje stanja koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu izdao je i saopćenje u kojem, između ostalog, navodi kako je zdravstveni sistem u ZDK j cijelo vrijeme u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima, pa i u ovom.

Građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao, a građani se trebaju i dalje pridržavati ranije datih preporuka.

Od iznimne je važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.
• Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)
• Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.
• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama
• Pridržavati se respiratorne higijene
To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.
Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH, navodi se u saoopćenju Kriznog štaba ZDK.

Za sutra ujutro u 8:30 sati najavljeno je zasjedanje Kriznog štaba za praćenje stanja koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je ranije danas da je u Bosni i Hercegovini potvrđen četvrti slučaj zaraze korona virusom. Zaraženi pacijent je učenica srednje škole iz Čelinca.

“Djevojčica je hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je djevojčica bila u bliskom kontaktu sa ranije zaraženom osobom iz Čelinca. Riječ je o srednjovječnom muškarcu koji je doputovao iz Italije.

Šeranić je napomenuo da je prvi nalaz kod učenice bio negativan.

„Za vikend se pojavila temperatura, nakon čega je uzet novi uzorak i on je bio pozitivan”, kazao je Šeranić, dodavši da je tokom vikenda dezinfikovana škola koju pohađa ova učenica.

Pacijenti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, kako je saopšteno, dobrog su opšteg stanja i uskoro bi mogli biti u kućnој izolaciji. Jedna osoba s akutnom respiratornom infekcijom, koja je došla iz Italije, premještena je u banjalučku bolnicu i biće testirana.

U Republici Srpskoj trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 240 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona i tri lica pozitivna na ovaj virus, koja su trenutno bez simptoma, saopšteno je ranije danas iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Počinje nastava u OŠ “Branko Ćopić” Banjaluka

Nastava u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Ćopić” jutros je počela poslije dvodnevnog prekida koji je uslijedio nakon što je potvrđeno da je jedan učenik osmog razreda pozitivan na virus korona, rekla je Srni direktor ove škole Branislava Pejašinović.

“Nakon dvodnevne obustave nastave u našoj školi se ponovo jutros oglasilo školsko zvono i počeli smo sa redovnim radom. Đaci iz odjeljenja koje je izolovano svakako danas nisu tu, ali za sve ostale učenike nastava je počela”, rekla je Pejašinovićeva.

Ona je istakla da je prethodnih dana izvršena kompletna dezinfekcija školskih prostorija i da se nastava odvija prema uobičajnom rasporedu.

“Iako je odsutan nemali broj nastavnika, uspjeli smo organizovati nastavu i pratićemo situaciju iz dana u dan i postupati po preporukama nadležnih institucija”, rekla je Pejašinovićeva.

Ona je precizirala da će nekoliko nastavnika škole raditi u dvije smjene, dok će određeni broj časova držati nastavnici koji u to vrijeme imaju pauzu.

“Angažovaćemo i nekoliko nastavnika van škole”, istakla je Pejašinovićeva.

U OŠ “Branko Ćopić” nastava je prekinuta u četvrtak, 5. marta, nakon što je utvrđeno da je učenik osmog razreda pozitivan na virus korona.

Testiranje je pokazalo da su ostali učenici iz razreda i nastavnici negativni na virus korona, ali se nalaze u kućnoj izolaciji.