Pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici teku prema planu, rečeno je na današnjem sastanku Organizacionog odbora koji je održan u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine.

Na današnjem sastanku konstatirano je da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu.

Predsjednik Odbora Hamdija Fejzić kaže da je zadovoljan dosadašnjim radom na pripremama za obilježavanje 25.godišnjice genocida.

Raspravljali smo o ukopu 82 neidentificirane žrtve genocida, prijedlogu koji je dao Amor Mašović.Donesen je zaključak da će se do kraja maja odlučiti o ukopu 82 NN žrtve, – rekao je Fejzić.

Fejzić smatra da je rano govoriti o tome ko će od zvaničnika prisustovati komemoraciji i dženazi 11. jula.

Na 53 adrese su otišle pozivinice. Možda je i rano da govorimo o tome ko će prisustovati sve, tek za mjesec, mjesec i po možemo govoriti o tim detaljima – kaže Fejzić.

Fejzić naglašava da „do sada imamo deset žrtava za koje su porodice dale saglasnost da se ukopaju 11. jula.“

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ ponovila je još jednom stav Organizacionog odbora i preživjelih žrtava genocida da svi oni koji negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare.

Svi oni što negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare. Na dženazu se po našem običaju ne zove. Međutim, 25. godišnjica je u pitanju i mi ćemo pozvati važne ljude iz svijeta. Mnoge organizacije, posebno one koje se bave pravima žena, najavile su svoj dolazak, izjavila je Subašić.