Ministarstvo odbrane Republike Turske saopštilo je kako je, u okviru dogovora o Idlibu postignutog 5. marta 2020. u Moskvi između Turske i Rusije, počeo susret vojnih delegacija dviju zemalja.

Riječ o pregovorima koji su u skladu s dogovorom kojeg su delegacije dviju zemalja postigle u četvrtak u Moskvi.

Tada su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili novi prekid vatre za Idlib koji je na snazi od ponoći sa četvrtka na petak. Na frontovima u zoni deeskalacije u sirijskom Idlibu zaustavljene su sve vojne aktivnosti, a turske i ruske vojne delegacije će nastaviti pregovore o nastavku procesa.

Tokom susreta Erdogana i Putina dogovoren je zajednički dokument prema kojem su dvije zemlje usaglasile uspostavljanje sigurnosnog koridora po dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4, kao i uvođenje zajedničkih patrola.

Turske i ruske zajedničke patrole počeće 15. marta 2020. godine na autocesti M4 od Trumbe (dva kilometra zapadno od Seraqiba) do Ain al Havra.

Prema protokolu, Rusija i Turska, kao garanti provedbe primirja u Siriji, te uzevši u obzir Sporazum o uspostavi zona deeskalacije u Siriji od 4. maja 2017. godine i Sporazum o uspostavi zone deeskalacije u Idlibu od 17. septembra 2018. godine, ostaju privržene zaštiti teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i nacionalnog jedinstva Sirije.

Strane se obavezuju na nastavak borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima protiv svih grupa koje kao takve definiše Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Za obje strane su neprihvatljivi svi napadi na civile te civilnu infrastrukturu.

Strane su, također, saglasne kako ne postoji vojno rješenje za sirijsku krizu te kako je do rješenja moguće doći jedino uz vodstvo Sirijaca, uz pokroviteljstvo UN-a i u skladu s odlukom Vijeća sigurnosti UN-a broj 2254, a do konačnog rješenja moguće je doći samo političkim procesom.

Potvrđujući odlučnost u zaustavljanju produbljivanja humanitarne krize te odlučnost u pomoći svim Sirijcima u potrebi bez izuzetka i diskriminacije, strane su saglasne i u intenziviranju aktivnosti s ciljem sprečavanja daljeg raseljavanja kako interno, tako i izvan granica Sirije. Strane su također, saglasne i odlučne u osiguranju održivog dobrovoljnog povratka prognanih na njihova ognjišta.