Odbor Grupacije turizma i ugostiteljstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH upozorava da će turistička sezona u zemlji biti pred kolapsom, ukoliko u narednom periodu ne splasne situacija u vezi sa virusom korona.

Članovi Odbora naveli su da se turistički radnici u BiH susreću sa velikim problemima jer turisti iz veoma bitnih tržišta, kao što su Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska otkazuju dolaske, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

“Za sada, jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka”, istakli su iz Odbora. kažiu kako je pozitivno što se sve ovo dešava početkom godine, kada turistička sezona još nije krenula u punom kapacitetu.

Predstavnici hotela ukazali su na mogućnost otkazivanja planiranih naučnih skupova i međunarodnih konferencija, radi nedolaska velikog broja učesnika ili izlagača, što bi se loše odrazilo i na njihovo poslovanje.

Članovi Odbora istakli su da svi u BiH trebaju biti svjesni situacije i činiti sve što je moguće da se, u slučaju nastavka krize u vezi sa virusom korona, eventualni negativni efekti na turizam što više umanje.

Na sastanku u Sarajevu razgovarano je i o organizaciji manifestacije “Dani turizma u BiH”, koja bi trebalo da u maju bude održana u Neumu.