Vrhovni sud Hrvatske je danas saopštio da je potvrdio odluku o uslovnom puštanju na slobodu ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Tomislava Merčepa koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

Kao razloge za puštanje na uslovnu slobodu poslije izdržane tri četvrtine izrečene zatvorske kazne, sud je naveo “znatno pogoršano zdravstveno stanje” Merčepa koji je, kako se navodi, teško pokretan i potrebni su mu stalna njega i pomoć.

“Vrhovni je sud zaključio da je pravilan zaključak prvostepenog suda da je kod zatvorenika dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja. Za očekivati je da zatvorenik na slobodi neće činiti nova krivična djela”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Merčep ranije nije bio krivično osuđivan, da se protiv njega ne vodi drugi postupak i da se u zatvoru u potpunosti pridržavao kućnog reda.

Datum otpuštanja zatvorenika odrediće se odlukom istražnog sudije u roku od tri dana od prijema rješenja Vrhovnog suda.

Kako je sud naveo, zatvorenik mora da bude pušten najkasnije tri dana od donošenja naloga sudije za izvršenje.

Merčep će morati redovno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi, prvi put u roku od dva dana od puštanja na uslovnu slobodu, a potom jednom mjesečno do isteka trajanja kazne.

Takođe je dužan da se javi i Kancelariji za probaciju dva dana od otpuštanja i dalje prema pojedinačnom programu postupanja koji će izraditi ta kancelarija.

Prebivalište ili boravište moći će da promijeni samo uz saglasnost sudije izvršenja suda u Zagrebu.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandat jedinice “Merčepovci”, nije spriječio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživjelo mučenje i zlostavljanje.

Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovjednik rezervne jedinice MUP-a, smještene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije spriječio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj dio ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije spriječio u zločinima.

Merčep je uhapšen krajem 2010., a suđenje je počelo dvije godine kasnije.