U Pozorištu mladih u Sarajevu večeras je premijerno izvođenje lutkarske predstave “Tobija”, autora Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmaća, a namijenjena je za djecu stariju od četiri godine.

“Tobija” je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom, ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać koji ovog puta potpisuje i režiju. Ovom predstavom Drmać želi lutku vratiti na scenu ovog pozorišta.

“Pogotovo u današnje vrijeme onako dosta aktuelna tema da želimo imati i kosu, pa možda usta pa oči, da ne kažem druge dijelove tijela drugačije u uzoru na nekoga ali mislim da je ovo jedna zgodna priča kako jedan psić pored toga što želi da se igra s nekim, da nađe prijatelja, zapravo želi da bude drugačiji”, kaže Drmać.

Lizde Kurt ističe kako se nada da će predstavom doprijeti do djece.

“Mislim da će se roditelji obradovati kad pogledaju ovu predstavu i mislim da će djeca, ja se bar nadam da ćemo doprijeti do djece jer svi mi u određenom periodu svog života imamo određene sumnje u ono što zapravo jesmo. Ova priča govori upravo o tome da treba da budemo zadovoljni sobom”, kaže Lizde Kurt.

Premijerom predstave “Tobija” počet će obilježavanje 70 godina postojanja Pozorišta mladih u Sarajevu u okviru kojeg su planirane mnoge aktivnosti.

“Čitav mart je repertoarski obilježen, tako da kažem predstavama koje su obilježile posljednih dvadeset godina Pozorišta mladih tako da smo na scenu već u januaru vratili ‘Kokošku’, ona će igrati u ovom mjesecu, vraćamo ‘Vremenski tunel’, vraćamo ‘Aladina’, kaže direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić.

U septembru će biti održana svečana akademija, planirana je izložba marioneta, a biće promovirana i monografija “Sedamdeset godina Pozorišta mladih” čija izrada je povjerena Dubravki Zrnčić Kulenović.