Vlada Kosova je odlučila da zatvori sve javne i privatne škole i vrtiće do 27. marta kao preventivu od koronavirusa.

Na hitnoj sjednici Vlade sinoć su usvojene preventivne mere za zaštitu od koronavirusa koje je predložio ministar zdravlja Arben Vitia, a nakon što se ovaj virus proširio u susjednim zemljama.

Vitia je istakao da na Kosovu nema zaraženih koronavirusom, ali kako je Svjetska zdravstvena organizacija juče proglasila pandemiju koronavirusa i Kosovo je odreagovalo.

Među mjerama koje usvojila Vlada je prekid nastave u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima do 27. marta 2020. dok će uz preporuke po jedan roditelj biti oslobođen od posla, osim ako su zaposleni u zdravstvenom i bezbjedonosnom sektoru.

Privremeno se obustavljaju linije za vazdušni i kopneni saobraćaj sa zemljama s visokim i srednjim rizikom dok se ne donese druga odluka; obavezna kontrola putnika i svih građana koji dolaze s opasnih područja; obavezna karantina građana koji dolaze iz zona epidemija, dok će se nepoštovanje ovih pravila biti kažnjivo prema kosovskom zakonu o zaraznim bolestima.

Takođe sve javne i nejavne aktivnosti sada će se vršiti u zatvorenom prostoru bez prisustva javnosti, uključujući sportska okupljanja, koncerte, konferencije ili okrugle stolove.

Preventivne mjere uključuju i zabranu rada restorana, noćnih klubova i bazena posle 23 sata, kao i “izvoz opreme i lijekova od strane privrednih subjekata i proizvođača, osim odluke vlade”.

Vlada Kosova je usvojila i Plan spremnosti i reagovanja u borbi protiv koronavirusa na zahtjev Ministarstva zdravlja, sa predviđenim troškovima nešto višim od 10 miliona evra. Taj plan predviđa mjere zaštite zdravstvenog osoblja i građana od eventualne zaraze koronavirusom.