Mislim da su zdravstveni sistemi generalno u BiH dovoljni da se suoče sa krizom koju bi moglo izazvati širenje korona virusa (COVID-19), tvrdi u intervjuu “Jedan” predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović. Postoji, kaže Cvijanović, koordinacija i razmjena informacija između institucija na svim nivoima vlasti.

“Suština je da spriječimo da ovo postane stvar velikih razmjera, koja će nam donijeti i probleme velikih razmjera. Zbog toga smo preduzeli mjere da se obustavi nastava, da se zabrane velika okupljanja i sve ono što predstavlja potencijalni rizik. Naravno da smo svi zabrinuti i užasnuti kada pogledamo situaciju u Italiji. Da ne bismo došli u takvu situaciju, naše je da radimo da to preduprijedimo. Da li ćemo uspjeti? Nadam se da hoćemo”, kaže predsjednica RS.

INTERVJU “JEDAN” JE NA PROGRAMU BHT1 VEČERAS OD 21 SAT.

Predsjednica RS smatra da Bosni i Hercegovini prijeti još jedna kriza koju ne može sama riješiti, a to je migrantska kriza. Njen stav je da FRONTEX (Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu) ne može biti raspoređen na granici između BiH i Hrvastke, te da se ovaj problem treba rješavati zajedničkim regionalnim pristupom država Zapadnog Balkana.

“Smatram da imamo pravo da branimo svoj prostor kako drugi imaju pravo da brane svoj. Pri tome, znam da nijedna zemlja nije dovoljno jaka da može sama da se izbori sa takvim problemom.To bi bilo nešto što bi zaista moglo da nama pomogne, ali evo kažem nisam sigurna da će se desiti. Negodovala sam kada se pojavila ideja i priča kako treba da postavimo FRONTEX ovdje na granici između BiH i Hrvatske, zato što bi to značilo konzervaciju određenih stvari ovdje. Pazite, vama dođu migranti zato što je neka druga spoljnja granica Evropske unije propusna ili nedovoljno čuvana, a onda biste trebali da štitite neke druge zemlje ovdje. Dakle, mi se nalazimo na prostoru koji bi bio zarobljen. Shvatate, svi bi mogli da prođu negdje drugo, ili većina bi došla kod nas, a onda ne mogu da odu tamo gdje su oni zapravo krenuli”, kaže Cvijanović.

Na pitanje do kada će srpski predstavnici u institucijama Bosne i Hercegovine blokirati donošenje odluka, nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa članom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, predsjednica RS odgovara:

“Nemam nikakvu procjenu. To je stvar kojom će se baviti Narodna skupština Republike Srpske. Međutim, pitanje stranih sudija moglo bi vrlo lako da se riješi. Uostalom, postojanje stranih sudija u okviru našeg sistema, Ustavnog suda, stvar je koja nije nova. Nije na nju ukazala RS ili neka partija iz RS, ili Milorad Dodik. To je stvar na koju su ukazivali mnogi, baveći se time i međunarodni vrlo ozbiljni izvještaji i forumi, preporuke koje dolaze od Evropske komisije. Problem je rješiv. Treba malo političke volje da se kroz procedure počne rješavati”, kaže predsjednica RS.

U intervjuu “Jedan” pogledajte šta predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović misli o ulozi međunaropdne zajednice i PIC-a, konsultacijama domaćih političkih zvaničnika u stranim ambasadama, poštivanju ljudskih prava povratnika, mladima.

Saznajte i zašto umjesto Bosna i Hercegovina najčešće govori BiH.