Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK),u okviru operativno taktičke akcije kodnog naziva „AUNT“ rano jutros uhapsili dvije osobe inicijala A.H. (1973.) i S.P. (1968.), zbog nedozvoljene proizvodnje i raspačavanja droga.

Provodeći navedene mjere i radnje, danas u ranim jutarnjim satima uhapšene su dvije osobe inicijala A.H. (1973.) i S.P. (1968.), dok je osoba inicijala A.Dž. (1981.) koja je bila predmet istrage, u srijedu uhapšen od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela „Razbojništvo“.

Na osnovu Naredbi Općinskog suda u Mostaru, pripadnici FUP-a izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Mostara i na jednoj lokaciji na području Konjica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Amfetamin”, određena količina zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu s gore navedenim krivičnim djelom.

Uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama FUP-a, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjećamo, da su u sklopu te operativne akcije, 1. marta uhapšene tri osobe inicijala V.P. (1964.), D.S. (1986.) iz Mostara i Z.K. (1975.) iz Stoca, u vezi za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ . Navedenim osobama je određen jednomjesečni pritvor.

Značajnu podršku u provođenju aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, dok su asistenciju pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćeno je iz FUP-a.