Štab za vanredne situacije grada Banjaluka donio je nove preventivne mjere s ciljem smanjivanja društvenih kontakata zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona, a preporučeno je da djeca ne idu u vrtiće.

Nakon što su u Banjoj Luci danas potvrđena četiri nova oboljela od koronavirusa (COVID-19), Gradonačelnik Igor Radojičić na vanrednoj pres konferenciji predstavio je nove, pooštrene mjere.

Radojičić je rekao kako se preporučuje da djeca od sutra više ne idu u vrtiće.

“Čelnici vrtića imaju obavezu da pregledaju stanje i procijene koji je broj mališana i njihovih porodica koji će se naći u problemu. Ukoliko dijete predškolskog uzrasta nema ko da čuva, treba procijeniti koje su posljedice, odnosno da li je možda roditelj koji će morati čuvati dijete zdravstveni radnik ili obavlja drugi odgovoran posao Dakle, moguće je da zbog toga organizujemo ograničene vrtiće”, objasnio je Radojičić.

Rad trgovina ograničava se do 18.00 sati, a za dragstore i pekare do 22.00 sata.

“Nema noćnog radnog vremena. Prekida se rad igraonica, fitnes klubova, dječijih igraonica… Tržni centri neće raditi za vikend, kao ni nova stočna pijaca”, rekao je Radojčić, objasnivši da je odredba opća, da se odnosi i na objekte poput benzinskih pumpi.

Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, preporučeno je da domovi zdravlja minimiziraju poslove koji nisu neophodni, da se odgode pregledi koji nisu akutni.

” Pojačat će se mjere javne higijene, javnog prijevoza, uvodi se dodatno pranje ulica, trgova… Pratit će se stanje na tržištu životnim potrepštinama, kako ne bi bilo nestašica”, kazao je Radojčić.

Mjere na snagu stupaju odmah, a za svaku od njih postoje određeni izuzeci.