S obzirom na to da se koronavirus sve ozbiljnije širi Italijom i da je broj smrtno stradalih sve veći i sportski kolektivi su se uključili u borbu protiv pandemije.

Inter je zajedno sa Suning Internationalom, grupacijom koja je vlasnik kluba, odlučio donirati 300.000 maski za medicinsku upotrebu i drugih zdravstvenih proizvoda Nacionalnoj službi civilne zaštite Italije.

Predsjednik kluba Steven Zhang i Inter nastavljaju pružati podršku u borbi protiv koronavirusa, nakon što su u početku podržali Kinu, također počinju pomagati Italiji.

“Nadamo se da će uspješno iskustvo Kine u borbi protiv korona virusa pomoći da se zaustavi brzo širenje virusa u Italiji. Nastavićemo i jačaćemo svoj doprinos podržavanju Italije u borbi protiv vanredne situacije”, rekao je Zhang za službenu internet stranicu Intera.

Milanski klub je i ranije donirao 100.000 eura Odjelu za biomedicinske i kliničke nauke “L. Sacco” iz Milana kao pomoć u pronalaženju lijeka za COVID-19.

James Pallotta, predsjednik Rome, također se odlučio uključiti u borbu protiv ovog virusa. On je donirao 50.000 eura rimskoj bolnici Spallanzani kako bi im pomogao tijekom krize s oboljenjem COVID-19.

“U sportu volimo heroje. Ali, danas su pravi heroji doktori i medicinski tehničari koji rade non-stop kako bi spasili živote. Sada im je potrebna naša podrška”, rekao je Pallota za internet stranicu Rome.

Roma je također osnovala fond za bolnicu Spallanzani u glavnom talijanskom gradu kako bi pomogli kupovinu opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa.