U stambeno-poslovnom objektu u ulici Munira Gavrankapetanovića, opština Ilidža, danas je pronađeno 175 migranta koji su ilegalno boravili u objektu.

Migranti su pronađeni u okviru operativne akcije “Pečat” koju su izveli policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH – Terenski ured Sarajevo i nadležnim inspekcijskim organima: Federalnom poreznom upravom – Kantonalni porezni ured Sarajevo i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Obzirom da lica nisu posjedovala potrebnu dokumentaciju za boravak na području Bosne i Hercegovine, svi su premješteni u Imigracioni centar “Blažuj”.

Izvršenim pretresom lica M.A., rođen 1994. godine u Maroku, pronađeno je i privremeno oduzeto devet PVC vrećica sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Navedeno lice je lišeno slobode i tokom dana će, uz službeni izvještaj, biti predato dežurnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

Obzirom da je tokom jučerašnjeg dana na područje ovog kantona premješten veći broj migranata sa područja Tuzlanskog kantona, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će i tokom narednog perioda, u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima, nastaviti aktivnosti preventivno-represivnog karaktera, u skladu sa svojim nadležnostima na području Kantona Sarajevo.