Turska obustavila letove prema više evropskih zemalja

Turska obustavlja letove iz i prema Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Austriji, Švedskoj i Nizozemskoj od subote ujutro do 17. aprila u sklopu napora u borbi protiv koronavirusa, izjavio je u petak ministar transporta Mehmet Cahit Turhan.

U Italiji broj umrlih u zadnja 24 časa porastao za 250

Broj preminulih usljed zaraze novim virusom korona u Italiji porastao je u posljednja 24 časa na 1.266, saopšteno je iz italijanske Agencije za civilnu zaštitu.

U saopštenju se navodi da je u posljednja 24 časa broj smrtnih slučajeva porastao za 25 odsto, odnosno da je preminulo još 250 ljudi, dok je u kupan broj zaraženih u Italiji porastao je na 17.660.

U Ukrajini zabilježen prvi smrtni slučaj uzrokovan korona virusom

U Ukrajini je zabilježen prvi smrtni slučaj izazvan zarazom korona virusom, a preminula je 71-godišnja žena, potvrdilo je danas Ministarstvo zdravstva Ukrajine.

U saopćenju se navodi da su svi članovi njene porodice stavljeni u kućni karantin.

Brazilski predsjednik pozitivan na korona virus

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro bio je pozitivan na testu na prisustvo virusa korona, nakon čega je sazvan hitan sastanak u Bijeloj kući jer se on ranije sastao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, javio je danas “Foks njuz”.

SAD daju 1,3 miliona dolara za razvoj brzog testa na korona virus

Vlasti SAD su odlučile da izdvoje 1,3 miliona dolara iz saveznog budžeta za dvije kompanije koje pokušavaju da razviju brzi test na novi korona virus kojim bi za sat vremena moglo da se utvrdi da li je osoba zaražena.

Španski premijer Sanchez proglasio vanredno stanje, 120 preminulih

Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je u petak dvosedmično vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva, mjeru koja će mu omogućiti da mobilizira sve resurse, uključujući i vojsku, kako bi suzbio nagli rast broja slučajeva koronavirusa.

Sanchez je objavio tu mjeru u televizijskom obraćanju naciji, dok su zdravstvene službe potvrdile da Španija ima više od 4.200 zaraženih, od kojih je skoro polovina u Madridu. To predstavlja povećanje za trećinu u odnosu na prethodni dan. Do sada je 120 pacijenata preminulo.

U Turskoj potvrđena još tri slučaja zaraze koronavirusom, ukupan broj povećan na pet osoba.

U Turskoj su danas potvrđena još tri slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih povećan na pet.

“Nakon prva dva slučaja, potvrdili smo još tri koja su bili u kontaktu s njima i iz iste porodice. Svih pet slučajeva je direktno povezano”, rekao je ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca.

U Rusiji 11 novozaraženih

U Rusiji je u protekla 24 sata broj zaraženih povećan sa 34 na 45, saopšteno je iz Radne grupe za borbu i sprečavanje širenja Kovida-19. U saopštenju se ističe da je 11 novih pacijenata boravilo u zemljama u kojima je zabilježena pandemija virusa korona, uključujući Italiju, Francusku i Austriju.

Češka zatvara granice

Češka vlada odlučila je da zbog pandemije koronavirusa od noći izmedju nedjelje i ponedeljka, 16. marta, potpuno zatvori granice, zabrani ulazak strancima u zemlju i putovanje Česima u inostranstvo. Vlada je proširila i obavezu karantina ne samo na povratnike iz Italije, već iz svih 15 zemalja i oblasti počevši od Kine i Italije koje su proglašene za rizične.

Orban i cijela administracija u karantinu

Privremeni premijer Rumunije Ludovik Orban i njegova cjelokupna administracija odlaze u karantin, pošto su bili u kontaktu sa senatorom kod kojeg je kasnije potvrđeno prisustvo virusa korona. Orban je istakao da je senator prisustvovao sastanku početkom sedmice sa višerangiranim zvaničnicima vladajuće Liberalne partije prije nego što je otišao na testiranje. Naglasio je da će on, ministri i svi predstavnici stranke otići u karantin i na ispitivanje.

Beč zatvara 150 penzionerskih klubova

Beč od danas zatvara 150 klubova za okupljanje penzionera s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Mjera će biti na snazi do Uskrsa. Dnevni centri bečkog socijalnog fonda, za sada ostaju otvoreni.

Italiji stigla medicinska pomoć iz Kine

Avion sa medicinskim zalihama, uključujući maske i respiratore, stigao je u Italiju iz Kine kao pomoć zbog širenja virusa korona. Tim kineskog medicinskog osoblja doputovao je kasno sinoć sa oko 30 tona opreme letom koji je organizovao Crveni krst Kine. Šef Crvenog krsta Italije Frančesko Roka rekao je da trenutno postoji “očajnička potreba za maskama”.

Savjet EU i Evropski savjet otkazuju manje važne sastanke

Manje važni sastanci Savjeta EU i Evropskog savjeta će u uslovima pandemije biti odloženi ili otkazani, ali će EU očuvati kapacitet da reaguje kada je riječ o koronavirusu, ali i ostalim važnim pitanjima za EU, odlučili su predsjednik Evropskog savjeta, predsjednik Komisije i premijer Hrvatske, članice koja trenutno predsjedava EU. Održavaće se samo najvažniji sastanci. U nekim slučajevima biće organizovane video-konferencije a, kada je to moguće, odluke će se donositi u pisanoj formi.

Vanredno stanje u Bugarskoj

Parlament Bugarske jednoglasno je usvojio odluku o proglašenju vanrednog stanja do 13. aprila da bi se obuzdalo širenje virusa korona, nakon što je broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao na 23. Vanredno stanje omogućava uvođenje zabrane putničkog saobraćaja sa državama sa velikim brojem oboljelih, zatvaranje škola i univerziteta, a policija dobija ovlaštenje da interveniše i nametne izolaciju zaraženih, ukoliko se ta mjera ne poštuje. Vlada planira i reviziju ovogodišnjeg budžeta da bi izdvojila više sredstava za podršku zdravstvenom sistemu.

U Estoniji zatvorene škole do maja

Vlada Estonije odlučila je da zatvori škole i zabrani javne skupove do 1. maja da bi ograničila širenje virusa korona. Vlada je objavila da radi na pružanju finansijske podrške kompanijama i sektorima koji su se našli u problemima, poput turizma. Biće obustavljena prodaja karata za plovidbe kruzera na liniji Talin-Stokholm. Putnici koji dolaze iz Italije, Kine, Irana, Južne Koreje, Japana, Singapura i dijelova Francuske, Njemačke i Španije moraće provesti dvije sedmice u izolaciji. Estonija ima 41 registrovan slučaj zaraze.

Portugal od ponedjeljka zatvara škole i fakultete

Vlada Portugala odlučila je da od ponedjeljka na gotovo mjesec dana zatvori sve javne i privatne škole i univerzitete. Premijer Antonio Košta rekao je da će vlada ponuditi finansijsku potporu zaposlenim roditejima koji zbog zatvaranja škola budu prinuđeni da ostanu kod kuće sa djecom. Portugal će zatvoriti i noćne klubove te ograničiti broj osoba koje mogu istovremeno da uđu u vladine zgrade, tržne centre i restorane. U Portugalu je dosad kod 78 ljudi potvrđena zaraza koronavirusom.