Pazite na svoje i zdravlje ljudi oko vas tako što ćete se pridržavati sljedećeg:

Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 70%).

Napominju da pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

“Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše, on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu, možete udahnuti te kapljice, uključujući COVID-19, ako je osoba koja kašlje zaražena”, kaže se u preporukama.

Također, treba izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

Treba se pridržavati respiratorne higijene – prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom. Nakon korištenja, maramicu odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.

Ako imate simptome respiratorne infekcije (povišenu temperaturu, kašalj, kihanje), nosite medicinsku masku i telefonom se obratite svom liječniku.

“Ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji, Iranu, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji ili u drugim zemljama gdje se bilježi veći broj zaraženih, ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo ili obiteljskom/porodičnom liječniku kako biste dobili dalje instrukcije”, kaže se u preporukama.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva navode da treba izbjegavati veće grupe ljudi, javna okupljanja i boravak u zatvorenim javnim prostorima, kao i rukovanje, grljenje i poljupce. Ističu da što više vremena treba provoditi na otvorenom.

Preporučuje se bh. državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u Bosni i Hercegovini da ne putuju u zemlje gdje se bilježi širenje bolesti izazvane koronavirusom.

Starije osobe i hronični bolesnici

Osobama starije životne dobi i oboljelima od hroničnih bolesti preporučuje se da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb.

Ljekara treba najprije kontaktirati telefonom, ukoliko vam je potreban recept ili liječnički savjet, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva. Jedna od preporuka je da se higijena stambenog prostora održava na način da se sredstvom za dezinfekciju povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama.

Na osnovu dostupnih podataka o novom koronavirusu (COVID-19), osobe starije od 60 godina ili osobe koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa, imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19.

Simptomi bolesti COVID-19

Najčešći simptomi bolesti COVID-19 su povišena temperatura, umor i suhi kašalj.

Neki pacijenti mogu imati bolove u mišićima, začepljen nos, curenje iz nosa, bol u grlu ili proljev. Ovi simptomi su obično blagi i počinju se javljati postepeno.

Pojedine osobe se zaraze, ali se kod njih ne razviju simptomi i ne osjećaju se bolesno. Većina oboljelih, oko 80 posto, oporavi se i ozdravi bez potrebe za posebnim tretmanom. Otprilike jedna od šest osoba koja dobije COVID-19 ima ozbiljan oblik bolesti i ima probleme sa disanjem.

Starije osobe i osobe sa medicinskim problemima kao što su povišen krvni tlak, srčani problemi ili dijabetes su u većem riziku da dobiju ozbiljan oblik bolesti, navodi Federalno ministarstvo zdravstva.