U Francuskoj će danas biti održan prvi krug lokalnih izbora uz stroge sanitarne mjere na biralištima u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Zbog pandemije korona virusa u Francuskoj su od ponoći zatvoreni kafići, restorani, klubovi, kino dvorane i sva mjesta gdje su moguća veća okupljanja stanovništva. Uprkos rigoroznim restrikcijama, lokalni izbori u ovoj zemlji još uvijek nisu odgođeni.

Francuski predsjednik Emanuel Makron nedavno je izjavio da će izbori biti održani ali je pozvao građane i zvaničnike na biračkim mjestima da poštuju propisane sanitarne mjere.

Na mnogim biralištima sanitarne pripreme su počele u petak. Opštine su obezbijedile određene količine sredstava za dezinfekciju. Prije otvaranja birališta, prostorije će biti dezinfikovane, kao i glasačke kutije, stolice i stolovi, a birači će na ulazu dobijati vlažne maramice za dezinfekciju.

Više od 47 miliona glasača pozvano je da bira više od 500.000 opštinskih odbornika, koji će potom sami birati predsjednike opština i gradonačelnike.

Za prvi krug se prijavilo 902.465 kandidata za opštinske i međuopštinske odbornike, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

Na prošlim izborima 2014. godine, desnica je osvojila većinu u odnosu na ljevicu i ekstremnu desnicu. Na ovim izborima će biti drugačija situacija zbog dolaska na vlast Makronove centrističke stranke Republika u pokretu 2017. godine, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima.

Mediji, međutim, prenose da nije izvjesna pobjeda vladajuće stranke na lokalnom nivou gdje su prisutnije tradicionalne stranke ljevice i desnice.

Drugi krug je zakazan za 22. mart.