Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas, nakon zasjedanja Štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, da u tom entitetu jutros nema novih slučajeva zaraze korona virusom.

Ukupan broj zaraženih i dalje je 18 osoba. Juče su zabilježena tri slučaja, a radi se o kontaktima ranije potvrđenih zaraženih osoba. Sve one su iz Banjaluke i njihovo zdravstveno stanje se prati.

U UKC Banjaluka šest je osoba koje imaju simptome bolesti, dok je 12, bez simptoma, u kućnoj izolaciji.

Šeranić je rekao i da se 1044 osobe nalaze se pod zdravstvenim nadzorom.

On je pozvao na smanjivanje socijalnog kontakta, posebno kada se radi o osobama koje dolaze iz zaraženih područja i koje moraju u izolaciju.

Šeranić je rekao da su nabavljena tri nova respiratora, maske i zaštitna odjela, te da Ministarstvo i dalje radi na nabavci neophodnih sredstava.

Sutra instrukcije za provođenje dodatnih mjera u lokalnim zajednicama

Većina lokalnih zajednica u Republici Srpskoj (RS) već je preduzela mjere Vlade koje se odnose na prevenciju i suzbijanje korona virusa u tom bh. entitetu, rekla je danas ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

“Tražimo od opština da te naredbe shvate kao prioritet i od sutra počnu s provođenjem dodatnih mjera”, istakla je ona.

Rešić je takođe pozvala je na smanjenje socijalnih kontakata te za sutra najavila instrukciju za lokalne zajednice.

Ministrica je rekla da će podsjetiti nadležne u opštinama da je po Zakonu o opštem upravnom postupku dozvoljena elektronska komunikacija.

“Postoji način da se smanji broj odlazaka na šaltere”, rekla je ona, ali i napomenula da to ne znači da će određene aktivnosti biti zaustavljene.

Istakla je da će komunalna policija također provjeravati da li se osobe pridržavaju kućne izolacije, budući da je važno da se pridržavaju zadatih mjera.