Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da su dva lica u RS izliječena od virusa korona.

Šeranić je istakao da je pod nadzorom 2.026 lica, a da su iz nadzora izašla 192 lica.

Prema njegovim riječima, devet lica se nalazi u izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a iz te zdravstvene ustanove je pušteno 28 osoba u kućnu izolaciju.

Šeranić je na konferenciji za novinare poslije sastanka zvaničnika RS u Banjaluci istakao da je broj zaraženih i oboljelih i dalje 20.

“Kada je riječ o posljednja dva lica koja su potvrđena juče, jedno je iz ranijeg klastera, a drugo je stigla iz inostranstva”, pojasnio je Šeranić.

Šeranić je rekao da građani Republike Srpske ne treba samoinicijativo da dolaze u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske radi testiranja.

“Niko neće biti testiran ko samoinicijativno dođe, postoji jasna definicija i procedura slučaja ko se i kada testira i samo oni koji dolaze uz adekvatnu dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove Dom zdravlja ili UKC biće podvrgnuti testiranju”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao da će svi građani koji danas dobiju rješenje o izolaciji na graničnom prelazu dobiti jasno uputstvo o izolaciji.

Šeranić je rekao da je danas stupila na snagu naredba po pitanju regulisanja statusa za izdavanje rješenja na granicama koja će danas biti objavljena u “Službenom Glasniku Republike Srpske”.

“Vozač vozila u međunarodnom transportu, ako se radi o stranom vozaču, dobija rješenje o izolaciji u samoj kabini vozila. Poslodavac je na utovaru i istovaru robe dužan da obezbijedi minimalne uslove, poštujući sve mjere dezinfekcije za boravak tog vozača u samom vozilu”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao da u slučaju da se radi o domaćem vozaču, taj vozač dobija rješenje o samoizolaciji u svojoj kući na mjestu prebivališta i dužan je da se ponaša u skladu sa svim mjerama izolacije.

Šeranić je rekao da je ovom naredbom definisan i rad poslovnih subjekata koji zapošljavaju lica koja se nalaze u pograničnim zonama i koja dnevno prelaze granice, ističući da je tu jasno definisano šta su oni dužni da pokažu inspektoru na granici kako ne bi dobijali rješenja o samoizolaciji, a mogli da obavljaju redovno svoju poslovnu djelatnost i posao.

On je rekao da je ovom naredbom definisan i način prolaska sanitetskih vozila u slučaju prevoza pacijenata na pružanje zdravstvene usluge u zemlje van Republike Srpske.

Šeranić je rekao da građani moraju da se ozbiljno ponašaju u skladu sa preporukama institucija Republike Srpske.

On je rekao da se trenutno u UKC Republike Srpske nalazi ukupno devet osoba, od čega sedam na samoizolaciji, a dvoje u statusu čekanja rezultata testiranja na korona virus.

Šeranić je rekao da maske treba da nose samo bolesna lica i oni koji takvim licima pružaju njegu.

“Za poslodavce i građane je važno da onaj ko je bolestan ostaje kući. Molim poslodavce da radnike koji imaju temperaturu ne šalju samoinicijativno na testiranja, očekujući određenu potvrdu o negativitetu kako bi ih ponovo vratili na posao. Bolesne osobe treba da ostanu kući, bez obzira da li se radi o gripu, respiratornom virusu ili bilo čemu drugom”, pojasnio je Šeranić.

Šeranić je dodao da se svi nesavjesni građani prijavljuju inspekciji, koja kontroliše status onih kojima je određena izolacija.