Sve najvažnije informacije o koronavirusu u regiji pratite na portalu BHRT-a. U vrhu članka možete pronaći najnovije informacije.

Crna Gora: Još 6 oboljelih od koronavirusa

U Crnoj Gori registrovano je još šest slučajeva obolijevanja od virusa korona, a ukupan broj oboljelih trenutno je osam. Danas u laboratorijama Instituta za javno zdravlje završene su preliminarne analize 20 uzoraka uzetih od osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva.

Makedonija: Proglašena vanredna situacija

Sjeverna Makedonija danas je proglasila vanrednu situaciju u sklopu napora za sprečavanje širenja virusa korona, rekao je predsjednik Stevo Pendarovski nakon susreta sa zvačnicima administracije i zdravstvenih službi. Ta država ranije je uvela niz mjera za sprečavanje širenja oboljenja, uključujući zabranu javnih okupljanja i ulazak stranih državljana.

Skoplje je, takođe, zatvorilo granične prelaze i odgođeni su opšti izbori zakazani za 12. april.

Do sada je 35 osoba bilo pozitivno na prisustvo virusa korona.

Srbija: Šest novih slučajeva Covid-19, ukupno 89 registrovanih oboljelih

U Srbiji je danas do 18 sati registrovano još šest slučajeva korona virusa, čime je broj potvrđenih slučajeva COVID-19 porastao na ukupno 89.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom liječenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

U Hrvatskoj šest novih slučajeva, ukupno 87

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je večeras da je infektološkom obradom identicifirano šest novih oboljelih od korona virusa, ukupno 87. Pet osoba je izliječeno, a ukupno je testiran 1171 uzorak, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Najviše oboljelih je u Zagrebu – 41 i Rijeci -14.

Broj zaraza koronavirusom u Sloveniji porastao na 286

U Sloveniji je danas u 14 sati ukupno potvrđena zaraza korona virusom kod 286 osoba, što je za 11 više u odnosu na juče u isto vrijeme, objavila je slovenačka vlada na Twitteru. Ukupno je do sada testirano 8730 osoba, gotovo hiljadu više u odnosu na stanje od utorka.

Iako je dnevni porast broja novozaraženih u Sloveniji zadnja dva dana usporen, slovenački infektolozi navode da je zemlja još u početnoj fazi epidemije te idućih dana treba očekivati teža oboljenja već inficiranih, a za što se zdravstveni sistem intenzivno priprema.

Na Kosovu broj zaraženih povećan na 20

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je još jedan pacijent pozitivan na korona virus i da se broj zaraženih povećao na 20. Iz Instituta navode da je od 8.2.2020 do 18.3.2020. u njihovoj Laboratoriji testirano ukupno 308 uzoraka sumnjivih na virus SARS-CoV-2.

Na Kosovu se prvi slučaj zaraze pojavio u petak, 13. marta. Za sada su svi pacijenti u stabilnom stanju.

Slovenija: Poslodavci će plaćati 80 posto naknade radnicima ‘na čekanju’

Slovenski poslodavci koji će zbog epidemije korona virusa zaposlene upućivati kući “na čekanje” morat će im isplaćivati naknadu od 80 posto prosječne plaće u zadnja tri mjeseca, a 40 posto te svote osiguravat će država, predložila je vlada. Takvo interventno rješenje, predloženo zbog negativnih učinaka epidemije korona virusa na gospodarstvo, danas je prihvatio parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a zastupnici će ga potvrditi krajem tjedna u paketu pomoći za gospodarstvo.

Radnik će na takvo čekanje moći biti poslan u trajanju od najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencioniranje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Slovenija je danas uvela i Zakon prema kojem se odgađaju otplate kredita za firme i poljoprivrednike za godinu dana kako bi ublažila posljedice širenja korona virusa.

Crna Gora: Pojačane mjere predostrožnosti zbog koronavirusa

Mjere predostrožnosti zbog pojave korona virusa pojačane su nakon pojave prvih zaraženih osoba u Crnoj Gori. Dvije ženske osobe iz Ulcinja i Podgorice, koje su u prethodnom periodu boravile u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Španiji, prvi su potvrđeni slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori. Iz Vlade su kazali da su obje zaražene, rođene 1948. i 1973. godine, smještene na posebnom odjeljenju Kliničkog centra (KCCG) u Podgorici.

Kosovo: Premijer smijenio ministra zbog širenja panike

Premijer Kosova Aljbin Kurti smijenio je danas ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua zbog izjava u kojima se suprostavio stavovima premijera da nije potrebno uvođenje vanrednog stanja i zbog širenja panike u vezi s korona virusom. Prema zvaničnim informacijama broj zaraženih na Kosovu je 19.

Vlada Kosova smatra da je uvođenje vanrednog stanja ekstremna mjera i zbog toga ne podržava prijedlog predsjednika Kosova Hashima Thacija da se uvede vanredno stanje.

Hrvatska: U Karlovcu dvojica novooboljelih

U Karlovcu su jučer i danas oboljela dvojica muškaraca iz jedne obitelji, a korona virusom su se zarazili od stranca koji je bio u Hrvatskoj te naknadno razvio bolest, rečeno je danas na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Karlovcu.
Rezultati testiranja na korona virus čekaju se za još osam osoba iz Karlovca.

Slovenija: Beskućnici među najugroženijim skupinama u epidemiji koronavirusa

Beskućnici su među najugroženijim skupinama u epidemiji koronavirusa u Sloveniji, a stanje je sada osobito teško jer su neki gradovi, pa i prijestolnica Ljubljana zatvorili javne toalete zbog koronavirusa čime su ljude koji žive na ulici lišili vode i sapuna.

Sjeverna Makedonija: Broj zaraženih korona virusom porastao na 35

Ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije potvrdilo je četiri nova slučaja osoba pozitivnih na korona virus (Kovid-19), čime je ukupni broj zaraženih u toj zemlji porastao na 35.

Vlada ove zemlje je zato zatražila danas od parlamenta da se sastane i da proglasi vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

Prva smrt u Hrvatskoj od koronavirusa? Muškarac iz Istre je nakon komplikacija preminuo, čeka se nalaz

Stožer Civilne zaštite na izvanrednoj press konferenciji objavio je kako je jedna osoba u samoizolacija preminula. Muškarac je s područja Brtonigle. Nije bio testiran na koronavirus, ali je imao blage simptome.

Još nije poznato je li riječ o smrti uzrokovanoj koronavirusom s obzirom da taj muškarac nije testiran na koronavirus s obzirom da je imao blage simptome. No, preko noći je došlo do komplikacija i muškarac je preminuo, piše Glas Istre.

“Je li u ovom slučaju riječ o smrti zbog koronavirusa ili nije, još ne možemo reći. Uzeti su brisevi i kad dođu nalazi ćemo znati više”, rekao je Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Albanija: Umro drugi pacijent koji je bio zaražen korona virusom

U Albaniji je zabilježen drugi smrtni slučaj od posljedica korona virusa, podaci su Ministarstva zdravlja i socijalnih poslova.

U saopćenju Ministarstva navodi se da je pacijent preminuo jutros, a bio je hospitaliziran na Klinici za infektivne bolesti u Tirani. Nalazio se u kritičnom stanju.

“Šezdesetšestogodišnjakinja iz Lušne prije nekoliko dana hospitalizirana je u Odjelu za zarazne bolesti. Pacijent je patio od nekoliko propratnih bolesti: zatajenje srca, plućni edem i zatajenje bubrega”, navodi se u saopćenju.

Srbija: Stupile na snagu nove mjere Vlade povodom koronavirusa

Od deset časova u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu osobama sttupile na snagu nove mjere Vlade povodom koronavirus starijim od 70 godina. Od 20 časova do pet ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smjeni.

Zatvoreni pogranični granični prijelazi između Republike Hrvatske i Slovenije

Od srijede, 18.ožujka od ponoći dogovorom Republike Hrvatske i Slovenije zatvoreni su granični prijelazi za pogranični promet.

U Hrvatskoj 12 novooboljelih od korona virusa, do sada potvrđena 81 zaražena osoba.

Trenutno je više uz od 10.000 osoba pod mjerama samoizolacije. Virus je potvrđen kod 8 liječnika.

U Srbiji 11 novih slučajeva zaraze

U Srbiji je registrovano 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih u toj zemlji povećan na 83, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.U Srbiji stupaju na snagu nove pooštrene mjere radi sprečavanja širenja virusa korona.

Plenković negativan na koronavirus

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković zbog kašlja, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obavio je testiranje na prisutnost koronavirusa i nalaz je negativan, objavio je sinoć na Twitteru glasnogovornik Vlade Hrvatske Marko Milić.

U Crnoj Gori su zabilježena prva dva slučaja pojave koronavirusa. Ta zemlja uvela je odmah i mjere opreza prije same pojave prvih slučajeva poput obustave javnog prijevoza i zatvaranja frizerskih salona.

Aleksandar Vučić je najavio da se osobama starijima od 65 godina zabranjuje izlazak iz domova, a svim građanima zabranjeno je kretanje od 20 do 5 sati, odnosno uvodi se policijski sat. Oni koji se nađu na ulicama u to vrijeme bit će kažnjeni, a ukupno je 72 zaraženih.

Broj zaraženih u Hrvatskoj je 69. U toj zemlji najavaljena je tridesetodnevna karantena.

U Sjevernoj Makedoniji ukupno je 31 zaraženi, dok ih Kosovo prema posljednjim podacima broji 19.

Što se tiče zemalja u regiji, najbrojnija je i dalje Slovenija s preko 270 slučajeva.