Domaća zadaća specijal, na BHT1. Ova emisija prati nastavni plan i program iz fizike, matematike, biologije, hemije i geografije za učenike viših razreda osnovne škole.

U drugoj epizodi u 12:30 pogledajte:

GEOGRAFIJA

Domaća zadaća za učenike 7. razreda
Čas održao: prof. Vedran Zubić, JU Gimnazija Dobrinja

Lekcija: Sjeverna Evropa

U ovoj lekciji učenike sedmih razreda očekuje uzbudljivo putovanje po državama sjeverne Evrope i pregršt znanja, interesantnih činjenica i zanimljivih podataka o ovom području, koje je za njih pripremio profesor Vedran Zubić.

Za ovo putovanje biće vam potrebna karta sjeverne Evrope ili globus.

FIZIKA

Domaća zadaća za učenike 7., 8. i 9. razreda.
Čas održale: prof. Adela Kopić-Subašić, JU Srednja zubotehnička škola i Medina Dugonjić, STEM edukatorica

Lekcija: Ogledi iz fizike

Super uzbudljive oglede iz fizike, od kojih ćete neke poželjeti napraviti kod kuće, za vas su dragi učenici sedmih, osmih i devetih razreda, izvele profesorica Adela Kopić-Subašić i STEM edukatorica Medina Dugonjić.

U pitanju su ogledi iz kojih će vam biti jasne lekcije iz fizike.

  • Gustina, 7. razred
  • Njutnovo klatno, 8. razred
  • Optika, 8. razred
  • Elektromagnetizam, 9. razred

Prof. Adela Kopić-Subašić i STEM edukatorica Medina Dugonjić su članice Astronomskog društva “Orion” u Sarajevu. Ako vas interesuje nauka, pitajte Google o njihovim STEM radionicama za djecu https://adorion.ba.

BIOLOGIJA

Domaća zadaća za učenike 8. razreda.
Čas održala: prof. Maida Ćerimagić, JU OŠ Avdo Smailović

Lekcija: Zagađivanje voda i mjere zaštite

Šta su to zagađene vode, koje stepene njihovog zagađenja poznajemo, kako se vrši pročišćavanje otpadnih voda i još mnogo korisnih informacija o temi zagađivanja voda, učenici osmih razreda mogu naučiti od profesorice Maide Ćerimagić, uz video prezentaciju.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u kojoj vodu možemo piti sa slavine, zato trebamo štiti naše vodno bogatstvo i naše čiste rijeke: Unu, Neretvu i Sanu.

MATEMATIKA

Domaća zadaća za učenike 7. razreda.
Čas održala: prof. Fahrija Muratović, JU OŠ Osman Nuri Hadžić

Lekcija: Izrazi sa racionalnim brojevima

Da biste izračunali vrijednost izraza u zadatku 1.a) i 1.b) i 2., potrebno je da znate mnogo toga od ranije: pretvaranje mješovitih razlomaka u neprave razlomke, decimalne brojeve i cijele brojeve i sve računske operacije sa negativnim brojevima, a profesorica Fahrija Muratović će vam sa primjerima i korisnim savjetima olakšati savladavanje ovih zadataka iz matematike za 7. razred.