Najnoviji rezultati istraživanja pokazali su da koronavirus na nekim površinama može da preživi danima, dok se u vazduhu može zadržati satima.

Naučnici su otkrili da virus SARS-CoV-2, koji pruzrokuje bolest nazvanu COVID-19, ima sposobnost preživljavanja van tijela sličnu SARS-u.

Kako je SARS 2002. i 2003. ostao na nivou epidemije, a korona virus se brzo pretvorio u pandemiju, naučnici misle da neki drugi faktori objašnjavaju tu razliku, poput raširenijeg prenosa aktuelnog korona virusa među asimptomatskim osobama.

Nova studija objavljena je u medicinskom časopisu “New England Journal of Medicine – NEJM”, a sproveli su je naučnici iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – CDC, u saradnji sa naučnicima sa univerziteta UCLA i Prinston.

Koronavirus na bakru zadržava i do četiri sata, na plastici i nerđajućem čeliku dva do tri dana, na kartonu do 24 sata.

Tim stručnjaka u istraživanju je koristio nebulizator, poseban uređaj koji obezbjeđuje disperziju lijekova u vazduhu i na taj način oponaša osobu koja kašlje ili kiše.

Otkriveno je da se virus pretvorio u aerosol, što znači da su se njegove čestice zadržavale u vazduhu oko tri sata.

Studija je prvi put objavljena prošle nedjelje na medicinskoj internet stranici prije službene objave i pre recenzije i privukla je veliku pažnju stručnjaka.

Virusi se pretežno prenose kapljičnim putem dok osoba kiše i kašlje i, kao takvi, se u vazduhu zadržavaju samo nekoliko sekundi.

Studija kineskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni prošle nedjelje i još čekaju recenziju, upućuju na to da su aerosolne kapljice koje mogu da sadrže korona virus pronađene u kupatilima pacijenata u bolnici u Wuhanu, jer se virus širio i putem stolice.