Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ smatra da su mjere koje je predložila Vlada FBiH u vezi sa pandemijom virusa korona neozbiljne, te upozoravaju da su zbog pandemije ugroženi procesi rada i na desetine hiljada radnih mjesta u kompanijama.

“Zaprepašteni smo neozbiljnošću mjera koje je predložila Vlada. Očigledno je da oni ili nisu svjesni težine situacije ili ih ne zanima situacija u kojoj se nalazi privreda i radnici u realnom sektoru”, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci naglašavaju da su životi i zdravlje ljudi na prvom mjestu, kao i da podržavaju sve mjere koje nadležni organi preduzimaju s ciljem sprečavanja širenja zaraze, ali dodaju da takve mjere moraju biti praćene setom drugih ekonomskih mjera.

“Krajnje je neprihvatljivo da zbog zabrane rada u određenim djelatnostima ili zbog nemogućnosti odvijanja procesa rada više desetina hiljada radnika ostane bez posla. Pozivamo hitno Vladu FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH da postignemo dogovor da za radnike koji bi ostali bez posla dio tereta preuzme država, dio poslodavci, a dio sami radnici”, ističu iz Udruženja.

Udruženje poslodavaca poziva federalnu Vladu da omogući kontinuiranu svakodnevnu komunikaciju sa Kriznim štabom kojeg su formirali Udruženje i Privredna komora FBiH.

“Ukoliko ne znaju šta trebaju raditi, neka pogledaju mjere i rješenja koja su na snazi u drugim zemljama”, naglašavaju poslodavci i dodaju da je potpuno neshvatljiva pozicija i neoglašavanje Agencije za bankarstvo FBiH povodom prijedloga Kriznog štaba poslodavaca za uvođenje moratorijuma na otplatu kredita za pravna i fizička lica.

Poslodavci su pozvali vlasti na nižim nivoima – kantona, gradova i opština da hitno donesu mjere iz svoje nadležnosti koje će ublažiti posljedice pandemije virusa korona na privredu i radna mjesta.

“Uz prioritetno čuvanje života i zdravlja ljudi, prioritet mora biti i očuvanje radnih mjesta i ekonomske sigurnosti radnika”, istaknuto je u saopštenju.