U FBiH imamo devet potvrđenih slučajeva na koronavirus, do sada su tri su pozitivna , 114 testiranih, dok je 8000 u izolaciji ili samoizolaciji.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, nakon druge vanredne sjednice Federalnog štaba civilne zaštite povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH rekla je kako su donesene dvije dvije odluke o provođenju naredbi koje su sinoć izdate i kako su se dogovorili o načinu izvještavanja i rada.

O teenutnom zdravstvenom stanju i broju zaraženih koronavirusom izvijestila je dr Marina Bera, član Štaba ispred Federalnog ministarstva zdravstva:

“Zadnji podaci za FBiH su da imamo 9 potvrđenih slučajeva na koronavirus, od toga je 114 testiranih. Imamo osoba koji su u zdravstvenom nadzoru, izolaciji i samoizolaciji preko 8000 . Imamo tri potvrđena slučaja u KB Mostar. Više osoba je testirano i osim ova tri slučaja svi drugi su negativni. Pojedine osobe su i više puta testirane, testovi su negativni. Novorođenče je negativno. Bolnica je poduzela sve korake koji su u skladu sa strukom, Ispraznila je svoje prostore, dio pacijenata je otpušten, dio premješten, dezinficirani su svi prostori. U izolaciji je sedam osoba u Sveučilišnoj bolnici Mostar.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove rekao je kako je Federalni štab CZ donio naredbu po kojoj inspektori federalne i RS izriču mjere izolacije prema svim građanima BiH i to je bila jedna od prvih naredbi koja je donesena.

I do ove mjere situacija je bila pod kontrolom. U BiH je preko RS ušlo 528 lica ,a prebivbalište im je u FBiH. Pripremamo te podatke, da se utvrdi da li se nalaze pod izolacijom. Danas je pokrenuto šest prekršajnih postupaka prema nadležnim sudovima, a u jednom slučaju je podnošen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Što se tiče vozača iz Srebrenika, i mi ćemo pokrenuti prekršajni postupak, stvari se drže pod kontrolom i nema panike”, rekao je Ajdinović.


Dodao je da je, nakon kontrole4 objekata čiji rad je zabranjen i kontrole cijena naplaćeno 60.000 KM kazni.

U ovom trenutku imamo dovoljno testova i radi se na tome da se dobiju nove količine, što će biti u narednih nekoliko dana., poručila je dr Bera.