Iako u penziji, veliki broj ljekara vratio se u službu zbog zdravlja svojih sugrađana- i kada je to najpotrebnije. Kažu da nije riječ o herojstvu i da je dovoljan motiv Hipokratova zakletva.

Direktor Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Zlatko Kravić pozvao je sve penzionirane zdravstvene radnike svih specijalnosti da svojim znanjem i iskustvom pomognu u borbi sa pandemijom koronavirusa. Među prvima su se javili oni najiskusniji.

BAKIR NAKAŠ, infektolog u penziji

“Dr. Dragan Stevanović, internista, dr Ler, epidemiolog, jedan od rijetkih epidemiologa u BiH, ja kao infektolog i osoba koja je vodila ovu kuću od ’92. pa sve do penzionisanja. Tu je još jedna naša karakteristika, a to je da smo sva trojica bili oficiri JNA. Školovani pod određenim programima, sanitetskoj taktici i znamo kako se boriti u ovakvim situacijama”.

Njihov povratak u bijele uniforme ulijeva dodatno povjerenje građanima, ali i njihovim kolegama.

Solidarnost iskazuju i drugi zdravstveni radnici, pa je jedna privatna zdravstvena ustanova iz Sarajeva ponudila državi sve svoje resurse na raspolaganje kako bi zaraženi koronavirusom dobili adekvatnu njegu, a država dodatnih 3.000 kvadratnih metara za zbrinjavanje zaraženih.

Hrabri i vrijedni ljudi u bijelom još jednom naglašavaju da nije riječ o herojskom činu i poručuju da su pravi heroji građani koji se pridržavaju uputa.