Obustava rada u objektima na području Tuzlanskog kantona radi prevencije koronavirusa neće ostaviti velike posljedice na privredu. Sa najvećim problemima suočavaće se izvoznici i kompanije, koje finalizuju proizvodnju sa više dobavljača, ističu ekonomisti. Potcrtavaju da neće doći do nestašice prehrambenih artikala i da panična kupovina dovodi do neželjenih efekata. S ciljem prevencije i u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla na snazi su brojne mjere.

Na vratima brojnih objekata uslužne djelatnosti u Tuzlanskom kantonu je ključ u bravi. Radnici su poslani kući na najmanje 15 dana, a prema riječima stručnjaka, vlasnici ne bi trebali imati veće posljedice, s obzirom na to da usluga ima najveću sposobnost regeneracije. U drugim djelatnostima privreda je već u krizi.

Velike posljedice ostavlja i panična kupovina građana. Dok se u marketima police prazne i potraga za brašnom je sve veća, stručnjaci konstantno ističu da je strah potpuno neopravdan. Potvrđuju to i iz Direkcije robnih rezervi.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla svaki dan vrši se i testiranje 4-5 osoba na koronavirus. Prema riječima direktora, trenutno ima više od 50 respiratora i dovoljno ljudi za borbu protiv pandemije.

U Tuzlanskom kantonu je više od 1.500 osoba u samoizolaciji, a veći problem predstavlja i nepridržavanje ove naredbe od pojedinaca. Poštovanje svih mjera će, kažu iz Kriznog štaba, biti svakodnevno kontrolisano, a neodgovornost kažnjavana – sve to u cilju što bolje prevencije širenja koronavirusa u cijeloj zemlji.