Federalni štab civilne zaštite (FUCZ) donio je novi set mjera za sprečavanje korona virusa. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Solak rekao je da je naložena dodatna dezinfekcija prostora, pojačana higijena u gradovima i da je povećan angažman svih komunalnih službi. Takođe, donesene su mjere preraspodjele radnog vremena u zdravstvu. Solak je kazao da će takvih mjera biti i narednih dana.

“Vidimo da pojedini kantoni, u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom, na svom prostoru pojačavaju mjere. Kanton Sarajevo je zabranio rad trgovačkih centara, Tuzla takođe. Vidjećemo danas, svakako razgovaramo i sa epidemiolozima i sa doktorima i vladama kantona, u kom smjeru da idemo sa javnim preduzećima – željeznice, gradski saobraćaj. Sve su to neke analize koje radimo, jer svaka naredba koja se predloži, predloži se uz jednu takvu analizu, obradu te informacije, jer naredbe moraju biti tačne, precizne, decidne i jasne, za poslodavce i za stanovništvo. Apelujemo da nas i oni kojima naredba iz nekog razloga nije jasna ili misle da nešto obuhvata ili ne obuhvata, slobodno, u svako doba dana i noći mogu kontaktirati putem naših zvaničnih brojeva ili putem mailova. Odgovor će dobiti vrlo brzo”, rekao je Solak.

On je kazao kako se život ne može zaustaviti, ali će pokušati da učine sve što mogu kako bi stepen zaštićenosti stanovništva bio viši, odnosno, sigurnost građana veća.

Javna okupljanja se svode na najmanju moguću mjeru, podsjetio je Solak, uz molbu sugrađanima da to poštuju.

Cijeli razgovor sa direktorom Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudinom Solakom možete pogledati u nastavku.