Federalni štab civilne zaštite (FŠCŽ) nakon današnje treće vanredne sjednice donio je novi set naredbi za građane Federacije BiH povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, saopštio je na press konferenciji direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Solak.

Novim setom naredbi FUCZ-a, predviđeni su, između ostalog, prijedlog naredbe o obustavi javnog prevoza u FBIH, obustavi rada trgovinskih radnji, prijedlog naredbe o samoizolaciji i stavljanju pod nadzor i za vrijeme izdržavanje kazne, kao i prijedlog naredbe o trijažnim punktovima i ispunjavanju upitnika pri ulasku u zdravstvene ustanove.

Novi set naredbi:

  • Prijedlog naredbe o osiguranju trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u sve zdravstvene ustanove
  • Prijedlog naredbe o obustavi javnog prijevoza u FBiH (linijski, vanlinijski i željeznički) za prijevoz putnika

Ova naredba se ne odnosi na taxi prijevoznike uz obavezno provođenje mjera (maska, rukavice, naočale i redovnu dezinfekciju vozila).

  • Prijedlog naredbe o obustavi rada nekih trgovinskih radnji u FBiH

Ova naredba se ne odnosi se na prodavnice prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnice, apoteke, veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, kiosci, pekare, hemijske čistionice, prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dječije opreme, hrane za životinje, prodavnice građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarketi i veledrogerije.

Obustavlja se i rad pijaca, osim otvorenih pijačnih prostora uz osiguranje protoka kupaca uz distancu od 1,5 metar uz poštivanje svih ostalih mjera.

  • Prijedlog naredbe o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciji za vrijeme trajanje pritvora i zatvora

Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je izdala 8.413 mjera izolacije za putnike koji su ušli u BiH odnosno u FBiH.

Direktor FUZIP-a Anis Ajdinović saopštio je da je preko teritorije RS-a sa mjestom prebivališta u FBiH ušla 771 osoba, a preko Brčko Distrikta 60 osoba.

Zbog proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH (FBiH) na snazi su posebne mjere zaštite od širenja ove pandemije. Imajući u vidu posebne mjere Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) ubuduće će press konferencije i izjave za medije organizovati putem video linkova ili drugih komunikacijskih kanala kako bi se smanjio rizik za novinare, snimatelje, fotoreportere i druge medijske radnike i članove FŠCZ.

Zbog zahtjeva pojedinih novinara da prisustvuju press konferencijama, nećemo isključiti ni mogućnost da manji broj novinara, uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, propisane distance i posjedovanja zaštitne opreme (rukavice, maska) prisustvuju press konferencijama FŠCZ, saopšteno je iz FŠCZ.