Provjerili smo koliko se u Bosni i Hercegovini građani pridržavaju novih naredbi i mjera
prevencije, te shvataju li ozbiljnost trenutačnog epidemiološkog stanja.

Svakodnevno se povećava broj oboljelih u Bosni i Hercegovini, a stručnjaci i dalje ukazuju na važnost samozaštite, održavanja redovne higijene kao i izbjegavanje nepotrebnih kontakata. Međutim, ni nove naredbe u velikoj mjeri ne utiču na građane.

Najugroženije su osobe treće životne dobi. Doktor Dragan Đokanović apeluje na građane da situaciju treba shvatiti ozbiljno. Ističe da nemamo dovoljno ljekara i da bolnički kapaciteti neće moći zadovoljiti potrebe. Ono što nam preostaje, jeste da se okrenemo sami sebi, higijeni i što manjem kretanju, kaže Đokanović.

“Mi se moramo okrenuti sebi i članovima svoje porodice, da budemo skoncentrisani, da se čuvamo, da provodimo mi te higijenske mjere, da peremo ruke, ako kašljemo da stavljamo maske koje nas upozoravaju da ne diramo lice”, kazao je Đokanović.

Bosna i Hercegovina možda prvi put u svojoj poslijeratnoj istoriji ima nacionalni interes, a to je zdravlje i životi građana, svih građana. Država treba da osigura da se provede taj nacionalni interes i da kažnjava građane koji svojom neodgovornošću ugrožavaju druge. Ovdje nema pozivanja na
Dejton i prenos nadležnosti. Ne mora to biti vojska i policijski sat kao u Srbiji, vlasti se mogu ugledati i na druge države koji su u istom problemu.