Olimpijski plamen dopremljen je danas iz Grčke u Japan za Olimpijske igre u Tokiju.

“Prvi put poslije 56 godina, olimpijska baklja ide u Tokio i nadam se da će plamen osvijetliti put nade mnogima”, rekao je predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara Joširo Mori.

Olimpijski plamen je bijelim avionom stigao u vazdušnu bazu Macušima, a dočekali su ga malobrojni zvaničnici Organizacionog komiteta zbog pandemije korona virusa. Na avionu je napisano “Tokio 2020 štafeta olimpijske baklje”, dok je rep letjelice ukrašen porukom “Nada osvjetljava naš put”.

Dvoje najuspješnijih japanskih olimpijaca, trostruka šampionka u rvanju Saori Jošida i trostruki džudo šampion Tadahiro Nomura primili su plamen, a zatim su ga upalili na asfaltu vazdušne baze.

Mori je rekao da je situacija sa virusom “teška” i zahvalio je Međunarodnom olimpijskom komitetu i grčkim zvaničnicima što je ceromonija mogla da se održi.

Plamen će ostati u sjevernom Japanu skoro nedjelju dana, prije nego što počne štafeta olimpijske baklje 26. marta iz Fukušime.

Organizatori su uvjereni da će Olimpijske igre u Tokiju početi na vrijeme, 24. jula, uprkos pandemiji korona virusa. Brojni sportski zvaničnici i sportisti protive se održavanju Igara zbog rizika za zdravlje svih učesnika.

Broj umrlih širom svijeta od novog virusa premašio je 10.000, a zaraženih je više od 244.000. U Japanu je prijavljeno oko 900 slučajeva.