Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore ocijenio je da su nadležni organi pravovremeno reagovali u slučaju pojave korona virusa u toj zemlji.

Savjet je na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatrao informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori i preduzetim mjerama na sprječavanju širenja korona virusa (COVID-19).

“Zaključeno je da su nadležni organi Crne Gore pravovremeno reagovali preduzimanjem privremenih mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od virusa COVID-19. Treba nastaviti sa preduzimanjem potrebnih mjera na sprječavanju širenja virusa, uz angažovanje svih raspoloživih kapaciteta”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Savjeta.

Savjet je pohvalio i, kako se navodi, pravovremenu reakciju državnih organa na zaštiti građana i konstatovao da građani poštuju preporuke nadležnih institucija. Istaknuto je i da se poštovanjem preporuka građani na najbolji način doprinose ličnoj i kolektivnoj zaštiti. Sjednicom Savjeta je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković kao i ministar odbrane Predrag Bošković, ministar zdravlja Kenan Hrapović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general Dragutin Dakić.

Na sjednici su razmatrani izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu kao i izvještaj o stanju u vojsci. Savjet je donio odluku i da do kraja 2022. godine 30 pripadnika Vojske Crne Gore učestvuje u aktivnostima NATO snaga za brzo reagovanje.