Na portalu BHRT-a pratite posljednje informacije u vezi sa širenjem koronavirusa u zemljama regiona. Najnovije informacije nalaze se u vrhu članka.

Kina dostavila Srbiji medicinsku pomoć protiv koronavirusa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je tim ljekara iz Kine koji su večeras sletjeli na beogradski aerodrom kako bi pomogli Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Ljekari iz Kine donijeli su sa sobom iskustvo, ali i neophodnu medicinsku pomoć koja će srbijanskim doktorima omogućiti kvalitetnije liječenje pacijenata zaraženih virusom.

Stigla zaštitna oprema u Hrvatsku

Tokom noći na zagrebački je aerodrom sletio avion Croatia Airlinesa koji je jučer poslan u Abu Dhabi po zaštitnu opremu i maske ukupne vrijednosti 11 miliona kuna. Radi se o donaciji vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata Hrvatskoj.

Kosovo: Četiri nova slučaja koronavirusa

Četiri nova slučaja zaraze virusom korona zabilježena su na Koso , čime je ukupan broj zaraženih porastao na 28, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Kosova.

Riječ je o tridesetdvogodišnjem muškarcu koji je došao iz Njemačke, a živi u selu Bibaj kod Uroševca, dvije žene od 29 i 50 godina iz Prištine i pedesetogodišnjakinji iz Đakovice.

“Tri posljednja slučaja zaražena su kontaktom sa oboljelom osobom”, navedeno je u saopštenju.

Do sada je u laboratoriji Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini uzeto 447 uzoraka.

Vučić: Od sutra policijski sat od 17 do 5 ujutro

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je uvođenje policijskog sata u Srbiji sutra od 17 do 5 sati ujutro. Također je rekao kako večeras stiže prva pomioć iz Kine, te najavio pomoć iz UAE. Dodao je kako sutra očekuje isporuku prvih 60 respiratora, prekosutra 40., dok u utorak stiže 200 transportnih respiratora.

“Zapamtite, u četvrtak ćemo imati 15 miliona maski i plasiraćemo ih preko apoteka”, rekao je Vučić. Dodao je kako se priprema 3000 kreveta za oboljele.

U Hrvatskoj zaraženo 206 osoba

U Hrvatskoj je registrirano 49 novooboljelih, što čini ukupan broj od 206 osoba zaraženih koronavirusom, saopćio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Koronavirusom je zaraženo ukupno 12 ljekara, posljednji slučaj zabilježen je u Dubrovniku.

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na 383 osobe

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je 383, što je za 42 osobe više nego u petak u 14 sati, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.Do sada je obavljeno 12.162 testova, najveći broj zaraženih je na području središnjeg dijela države i Ljubljane, javila je agencija Hina.

U Hrvatskoj 168 oboljelih od zaraze koronavirusom

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je 40 novooboljelih, pa je ukupan broj oboljelih povećan na 168 osoba, saopćio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Koronavirusom zaražen radnik aerodroma u Dubrovniku

Visokopozicionirani radnik aerodroma u Dubrovniku objavio je da je zaražen virusom korona. Radnik aerodroma je naveo da je testiran juče zajedno sa jednim brojem zaposlenih na Aerodromu Dubrovnik, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatskoj 157 zaraženih koronavirusom, potvrđeno 29 novih slučajeva

U Hrvatskoj je registrovano 29 novih slučajeva oboljelih od virusa korona, tako da je trenutno ukupno 157 zaraženih, saopćio je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Najavljeno je da će mjere biti sve restriktivnije i građani su pozvani da ne izlaze iz kuće, osim onih koji moraju da idu na posao ili u kupovinu namirnica. Donesena je odluka o prekidu međugradskih linija.

U Srbiji 149 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

U Srbiji je potvrđeno još 14 slučajeva koronavirusa, čime je do jutros broj oboljelih porastao na ukupno 149 osoba.

Prvi smrtni slučaj u Srbiji

U Srbiji je jučer registrovan prvi smrtni slučaj koronavirusa. Preminuo je 59-godišnji pacijent iz Kikinde. Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da je na respiratorima osam građana koji se bore za život. Borba za svaki život, istakla je Brnabić, biće teška.

U Srbiji je, zbog virusa korona, proglašena epidemija zarazne bolesti.

U Hrvatskoj je registrovano ukupno 128 oboljelih, a u Sloveniji je potvrđen 341 slučaj zaraženih koronavirusom.

U Crnoj Gori nema novozaraženih koronavirusom

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, do sada je u Crnoj Gori zabilježeno 14 potvrđenih slučajeva infekcije virusom COVID-19 i nema novih slučajeva zaraze.

Na Kosovu je potvrđeno ukupno 22 zaraženih.

U Sjevernoj Makedoniji je koronavirusom zaraženo 67 ljudi.