Portal BHRT-a nastavlja s objavljivanjem vijesti iz minute u minutu o situaciji s koronavirusom u BiH. Najnovije informacije o koronavirusu možete pronaći u vrhu članka.

Tuzla: Negativni rezutati svih 12 osoba

Negativni su rezultati i svih 12 osoba testiranih danas na koronavirus u UKC-u Tuzla.

U kućnoj izolaciji je vise od 4300 osoba sa područja Kantona, ali su ovi podaci podložni promjenama. Do sada je u Zavodu za mikrobiologiju ovog kliničkog centra urađeno 76 testova na koronavirus i svi rezultati su negativni.

Dva pacijenta iz Bihaća pozitivna su na virus korona, te je u BiH sada zaraženo 93 lica.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je šest novih uzoraka, a kod dva je utvrđeno da su pozitivni.

Nakon ovog testiranja, u Bihaću je ukupno četvoro lica zaraženo, kao i u Zenici.

Do sada je u Banjaluci zaraženo 45 lica, u Konjicu 10, u Mostaru sedam, u Sarajevu, Čelincu i Goraždu tri, u Laktašima i Tešnju dvoje, te po jedan u Orašju, Srpcu, Prnjavoru, Ribniku, Modriči, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Bijeljini, Derventi i Gradišci.

Zvaničnici RS dali preporuku za zabranu kretanja od 20 do pet sati ujutro

Zvaničnici Republike Srpske (RS) dali su danas preporuku entitetskom Štabu za vanredne situacije da donese odluku o zabrani kretanja za sve građane, od 20 sati uveče do pet sati ujutro, na cijeloj teritoriji tog bh.entiteta.

U Brčkom nema oboljelih od koronavirusa

Na području Brčko Distrikta BiH nema registriranih slučajeva obolijevanja od koronavirusa COVID 19. Pod zdravstvenim nadzorom s današnjim datumom do 11.30 sati nalazi se 796 osoba i oni su za sada bez simptoma respiratorne infekcije, navodi se u sopćenju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Žena iz Tešnja smještena u izolatorij, muškarac na kiseoničkoj podršci u KBZ-u

Muškarac koji je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog zarazom koronavirusom iz izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) jučer prebačen na Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a, priključen je na kiseoničku podršku- potvrdio je načelnik tog odjela Ednan Drljević.

“Pacijent ima blažu upalu pluća. Sinoć su mu ponovo urađeni nalazi te smo zaključili da još uvijek nije u takvom stanju da ga je potrebno priključiti i na respirator”, rekao je Drljević.

Potvrđena dva slučaja infekcije virusom covid-19 u HNK-u

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 32 osobe testirane su na prisustvo virusa covid-19, a dva testa bila su pozitivna.

Jedna zaražena osoba je iz Mostar, druga iz Konjica i oba slučaja povezana su s već poznatim žarištima infekcije u ta dva grada, rekao je je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK prim. dr. Nermin Avdić.

Proteklih dana policija je na području HNK obavila više od tisuću provjere osoba koje su dobile rješenje o samoizolaciji, te je zabilježeno 67 slučajeva kršenja propisa samoizolacije.

Vlada RS nabavlja pokretnu bolnicu sa 500 kreveta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku da se po hitnoj proceduri, a posredstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovede procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom u površini od 6000 kvadrata.

“Za nabavku pokretne bolnice Vlada Republike Srpske izdvojila je 3.650.000 KM”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS.

Bičo: Tri zaražene osobe u Goraždu osjećaju se dobro

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) dr. Medina Bičo epidemiolog, potvrdila je da su tri osobe kod kojih je potvrđen koronavirus dobrog općeg stanja, te da se nalaze u kućnoj izolaciji.

„Oni i njihove porodice zasad nemaju nikakvih simptoma i najbitnije nam je da pratimo simptome i da se poštuje izolacija tih osoba jer to je najbolja mjera u ovom lancu, da se smanji širenje koronavirusa. Dobra je vijest da se kod zaraženih osoba ne razvija teška klinička slika ali virus se veoma brzo prenosi i duže može da se zadrži u spoljašnjoj sredini i vrlo lako se prenosi s osobe na osobu “ – istakla je dr. Bičo.

Šeranić: Radi se na tri glavne grupe mjera za suzbijanje širenja koronavirusa

Predsjednik Štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić naglasio je danas da se trenutno radi na tri glavne grupe mjera kada je u pitanju suzbijanje širenja novog virusa korona u tom bh.entitetu.

“Jedna grupa mjera je usmjerena ka tome da spriječimo i ograničimo u maksimalnoj mjeri ‘uvoz’ virusa iz inostranstva. Druga grupa mjera usmjerena je ka tome da suzbijemo širenje virusa unutar naše zajednice i treća je grupa mjera koja se sprovodi jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema”, naglasio je ministar Šeranić.

Na sjednici Štaba za praćenje epidemiološke situacije u RS naglašena je potreba veće odgovornosti građana kojima je izrečena mjera kućne izolacije i da će u slučaju kršenja ove mjere biti primjenjene sve zakonom predviđene sankcije.

ZDK – Od danas zatvoreni ugostiteljski objekti

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona donio je naredbu zatvaranja ugostiteljskih objekata svih kategorija – restorana, pizzerija, ćevabdžinica, čajdžinica, fast foodova…

Zabranjeno je i pružanje usluga u nargila, caffe i bistro barovima, klubovima, diskotekama, kazinima, sportskim kladionicama i slično na području ZDK.

Od naredbe se izuzimaju usluge proizvodnje, pripreme i dostave hrane (uključujući i šaltersku prodaju), rad javnih kuhinja kao i proizvodnju, pripremanje i posluživanje hrane za goste hotela uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera, zaštite osoblja i gostiju.

Još jedna žena u Mostaru je zaražena novim koronavirusom, pa je broj oboljelih u tom gradu povećan na ukupno šest osoba.

U Republici Srpskoj kod ukupno 59 osoba potvrđeno prisustvo novog virusa korona

​Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog juče u popodnevnim časovima, u Republici Srpskoj laboratorijskim analizama u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod 14 osoba. Sve osobe su u kućnoj izolaciji i sa blagim simptomima. Riječ je o osam muškaraca i šest žena. Jedanest osoba je iz Banjaluke, jedan iz Dervente, jedan iz Čelinca, jedna osoba je iz Gradiške. Danas je testirano ukupno 45 osobа.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na novi virus korona. (Banjaluka-45, Čelinac-3, Laktaši-2, Srbac-1, Prnjavor-1, Ribnik -1, Modriča-1, Kozarska Dubica-1, Prijedor-1, Bijeljina-1, Gradiška-1 i Derventa-1). Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja.

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 11.695 osoba koje su doputovalа iz područja zahvaćenih virusom САРС-ЦоВ-2.

Federacija BiH: Obustava gradskog prevoza i kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina

U Bosni i Hercegovini 90 osoba je oboljelo od koronavirusa, 21-na u Federaciji Bosne i Hercegovine i 59 u Republici Srpskoj. U Federaciji su na snagu stupile nove mjere, obustava gradskog prevoza i kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina. Jutros je zasjedao i Kantonalni štab civilne zaštite.

Foča: Kazna za pet lica jer se nisu javili za kućnu izolaciju

Komunalna inspekcija uz asistenciju policije kazniće danas pet lica iz Foče, koja se nakon ulaska u BiH nisu javila za kućnu izolaciju, istaknuto je danas na sastanku opštinskog Kriznog štaba.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će ta lica biti privedena i natjerana da poštuju naredbu o kućnoj izolaciji.

Bijeljinskoj bolnici “Sveti Vračevi” potrebni kreveti za karantin

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić istakao je da je Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini potrebno 50 dodatnih kreveta za karantin da bi se na vrijeme obezbijedili dodatni kapaciteti u prostorijama stare bolnice u slučaju širenja zaraze virusom korona.

U Laktašima dva lica prekršila mjere samoizolacije

Dva lica iz Laktaša čiji su inicijali S.Đ. i Đ.B. prekršila su preporučene mjere samoizolacije koje je donio dežurni epidemiolog Doma zdravlja Laktaši, saopštila je Policijska uprava Banjaluka.

Iz policije su naveli da su ta dva lica, koja su stigla iz inostranstva, kretanjem po Laktašima prekršila i Rješenje o izolaciji koje su donijeli granični prelazi Gradiška i Klobuk.

Štab civilne zaštite KS: Za dodatnu nabavku zaštitnih sredstava 100.000 KM

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je na sinoćnjem zasjedanju, između ostalih, donio i Odluku o izdvajanju 100.000 KM za dodatnu nabavku 55.000 komada zaštitnih maski, 50.000 pari zaštitnih rukavica, 1.000 litara dezinfekcijskih sredstava, kao i druge neophodne zaštitne opreme.

Novi slučaj zaraze koronavirusom u Konjicu, u BiH zaraženo 90 osoba

Još jedna osoba u Konjicu zaražena je koronavirusom. Ukupan broj zaraženih u ovoj hercegovačkoj opštini povećan je na 10, a u cijeloj Bosni i Hercegovini na 90 osoba.

U BiH zaraženo 89 osoba, prva tri slučaja koronavirusa u Sarajevu

Laboratorijskom analizom na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri u Sarajevu, potvrdila je za medije direktorica Sebija Izetbegović.

Tri potvrđena slučaja su ujedno i prvi koji su zabilježeni u glavnom gradu BiH od početka širenja koronavirusa. Osim tri slučaja u Sarajevu, analizom su potvrđena dva oboljela od COVID-19 u Goraždu i jedan u Tešnju.

Prema riječima dr. Izetbegović, svi slučajevi su u vezi sa proslavom u Konjicu.

U Bosni i Hercegovini trenutno je koronavirusom zaraženo 89 osoba, od čega 30 na području Federacije BiH, a 59 u Republici Srpskoj.

BPK: Tri osobe pozitivne na koronavirus, danas nova sjednica Kantonalnog štaba CZ

Komandant štaba Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edita Velić za danas je najavila novu sjednicu kantonalnog štaba civilne zaštite nakon što su na području tog kantona zabilježena dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa.

“Imamo informaciju da su dva od pet testiranih na koronavirus pozitivni i da su to osobe za koje se smatralo da su bili u prvom kontaktu, odnosno najbliži saradnici osobe kod koje je već potvrđen prvi slučaj koronavirusa u BPK Goražde”, istakla je Velić dodavši:

“Kantonalni štab civilne zaštite će održati sjednicu rano ujutro kada se potvrde imena i kada se bude znalo o kojim osobama se radi. Do tada pozivam sve građane da se pridržavaju mjera i naredbi koje su izdate, da izbjegavaju socijalne kontakte i kretanja, a one koji budu u najbližem kontaktu sa osobama za koje se utvrdi da su u ova dva pozitivna slučaja, molimo da se prijave epidemiologu, kako bi se nad njima vršio zdravstveni nadzor” poručila je Velić.

Potvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa u RS

U Republici Srpskoj jučer je potvrđeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske (RS).

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić potvrdio je da se radi o osam muškaraca i šest žena, dodajući da ih je 11 iz Banjaluke, jedna iz Dervente, jedna iz Čelinca i jedna iz Bosanske Gradiške.

Novim slučajevima broj zaraženih u Republici Srpskoj povećan je na 59.

Zabrana kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina

Nove mjere na snazi su u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nakon višesatne sjednice Federalnog štaba civilne zaštite (FUCZ), jučer je donesena odluka o zabrani kretanja za građane mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su ministri kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Takođe, ministarstva se zadužuju da putem Federalnog operativnog centra civilne zaštite izvještavaju Federalni štab o svim poduzetim mjerama.

Ova naredba primjenjuje se do 31. marta 2020. godine.

ZHŽ: Tri osobe prekršile samoizolaciju

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) uručili su tri prekršajna naloga osobama koje su kršile rješenje o samoizolaciji. Tu informaciju Feni je potvrdio Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ. Rješenje o samoizolaciji na području ZHŽ izdano je za 295 osoba. Tokom protekla dva dana je testirano pet osoba i njihovi nalazi su negativni.

U RS pod zdravstvenim nadzorom 11.695 ljudi

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom je 11.695 lica koja su doputovala iz područja zahvaćenih virusom korona, nadzor je završen kod 395 osoba, a 45 lica je pozitivno na ovaj virus koja su trenutno bez simptoma ili sa lakšim simptomima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Preporuka za građane koji su u posljednjih 14 dana boravili u Italiji, posebno na sjeveru te zemlje, ali i u Kini, Južnoj Koreji i Iranu je da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja radi savjeta o daljem postupanju.