“Za sada i zdravstveni sektor i kontrolni organi imaju kontrolu nad postojećom situacijom izazvanom koronavirusom”- izjavio je danas gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne sjednice.

Radojičić je dodao da je nulti klaster ugašen, a drugi i treći se nalaze u isteku 14 dana kućne izolacije te da je zato narednih sedam dana kritično.

On je ukazao na dolaske pojedinaca iz inostranstva, kod kojih se pokušava pratiti mogućnost prenošenja virusa.

Tokom sinoćnjeg policijskog sata u Banjoj Luci je izvršena kontrola oko 100 osoba, a očekuje da taj broj bude manji, jer, kako je rekao, jedan broj osoba nije bio informisan.

“Bila je jedna ekstremna situacija, u kojoj je jedna osoba oko 02.30 sati imala saobraćajnu nesreću i prekršila više propisa, između ostalog trebala je biti i u kućnoj izolaciji”, rekao je on, navodeći da će ovaj slučaj biti sankcionisan.

Potvrdio je da u gradu ne rade tržnice, niti veletrgovine, skraćeno je radno vrijeme za dragstore i pekarske radnje do 18 sati, a pomjereno je vrijeme saobraćanja gradskih linija prije policijskog sata.

Na cijeloj teritoriji RS od jučer je uvedena zabrana kretanja osobama starijih od 65 godina, a od 20.00 do 05.00 sati i zabrana kretanja za sve osobe.

Radojičić je na konferenciji za novinare rekao da je u tom gradu virus korona potvrđen kod 45 osoba, u kućnoj izolaciji se nalazi 788, a pod zdravstvenim nadzorom 1.442.